Hírek

2017.07.01. 17:24

1110 éve páholtuk el a német lovagokat - A pozsonyi csatára emlékeztek Zalaegerszegen

Zalaegerszegen szombaton délután rendeztek ünnepséget a Baross ligetben a 907 júliusának első napjaiban zajlott, s az egyesített német lovagrendek feletti magyar győzelmet hozó pozsonyi csata emlékére.

Arany Horváth Zsuzsa

Az ünnepség a csata jeleneteit megörökítő fa dombormű előtt zajlott: a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium növendéke dalokkal, versekkel idézték a magyarság érzéseit. Az Illés Csaba irodalomtanár által összeállított  műsorban Pósa Lajos, Szőke István Attila, Albert Ferenc, Remenyik Sándor költeményei hangzottak el, de szavalták Fülöp Valter versét is.

Fotó: Pezzetta Umberto

A megemlékezés szónoka, Paál István, a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete elnöke felidézte az 1110 évvel ezelőtti hadi eseményeket, kiemelve azt, hogy a dicsőséget hozó csata kimenetele a kitűnő hadvezetésnek volt köszönhető. Jelezte, úgy véli, még mindig nincs kellőképpen értékelve a nemzetmegtartó pozsonyi győzelem, de nem került a helyére a nemzettudat erősítése szempontjából sem.

 

A műsor után több önkormányzati, politikai és hagyományőrző szervezet koszorúzott az emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!