Hírek

2009.03.20. 03:26

Kis-Balaton: megóvják az értékeit

Keszthely (sj) - A remények szerint év végén, de legkésőbb 2010 elején megkezdődik a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer második ütemének kivitelezése. A nagyprojekt záró konferenciáját tegnap tartották a Helikon Kastélymúzeumban.

Sámel József

A házigazda dr. Czoma László és Suchmann Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke köszöntőjében kiemelten fontosnak nevezte a beruházást, hangsúlyozva: a Balaton védelméért folyamatosan dolgozni kell, a tó mellett a Kis-Balaton is méltó arra, hogy a világörökség részévé váljon. Köszönetet mondva az összehangolt munkával elkészített pályázati anyagért, megerősítette ezt Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára is, aki úgy vélte: egyedülálló, s meglehetősen bonyolult projekt valósul meg a területen, mégpedig úgy, hogy minden értéket megóvnak.

A konferencia további részében a beruházás részleteiről esett szó. Elhangzott egyebek között, a fő cél, a Balaton védelme, az, hogy a tóba a lehető legnagyobb mértékben csökkentett tápanyag tartalmú víz kerüljön, s ezáltal javuljon a vízminőség. Az új monitoring-rendszerrel lehetővé válik a kiemelkedő természetvédelmi jelentőségű terület ökológiai vízigényének biztosítása. A gazdag állat- és növényvilág megőrzése érdekében élőhely-rekonstrukcióra és hallépcső kialakítására is sor kerül. A tervek szerint 2200 méternyi meglévő töltést építenek át, s 6800 méter új épül. 15 ezer méter csatorna kotrását végzik el, s közel hétezer méterrel bővítik a sort. Húsz új és huszonegy felújított műtárgy (zsilip, áteresz, híd, stb.) létesül, melyek lehetővé teszik a víz megfelelő áramlását.

A Kis-Balaton projekt uniós és hazai forrásból, a tervezet szerint összesen 7,3 milliárd forintból valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!