Hírek

2009.07.17. 02:28

Az éhezőnek enni adni, a fázót betakarni

Zalaegerszeg (haa) - Húsz éve alakult meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, mint a Máltai Lovagrend hazai segélyszervezete. A megyeszékhelyen 1996 óta végzik karitatív munkájukat az önkéntesek.

Horváth A. Attila

 

- Krisztusi meghívást kaptunk rá, hogy azokat karoljuk fel, akiket már senki más. Az éhezőnek enni adni, a fázót betakarni: ez a hit védelmében és az elesettek istápolása érdekében végzett szolgálat lényege. A jóság, az igazi szeretet ugyanis a cselekedetekben mutatkozik meg - fogalmaz Lukács Józsefné, aki 97 óta dolgozik máltásként, és 2000 óta vezeti az egerszegi csoportot. Minden adományról, segítségnyújtásról, kérésről és akcióról dokumentációt vezet, így azt is számon tartja, hogy az elmúlt 13 évben összesen 1478 szükséget szenvedővel volt kapcsolatuk.

 

A munkát 14 fővel végzik, emellett 16 önkéntes segítőjük van (köztük jogász, egészségügyi dolgozó, vagy éppen tehertaxis). Tudják a rászorulók, hogy péntekenként biztosan támogatásra találnak náluk, hiszen ekkor van az étel- és ruhaosztás, illetve a lelki gyámolítás ideje, de a hét többi napja is kemény munkával telik: gyűjtik az adományokat, szervezik a segítségnyújtás minden egyéb formáját. Már ameddig bírják.

 

- Az erőnk ugyanis megroskadt, sajnos az önkénteseink is benne vannak már a korban. Pedig a szükség jelen van szinte mindenütt, és felajánlásokból sincs hiány (az emberek mégiscsak jók, ez a tapasztalatom), de az adományok szállításához, az állandó készenléthez kellene a friss erő, az utánpótlás, a segítség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!