Hírek

2010.11.29. 03:25

Megkülönböztetés elleni CKÖ-s orvosság

A Nagykanizsán élő cigányság problémáit komplexen kezelő stratégiai tervet dolgozott ki és fogadott el a kanizsai cigány kisebbségi önkormányzat.

Szalabán Attila

A kisebbségi szervezet 1997 óta prioritásként kezeli az oktatás, a foglalkoztatás, a lakhatás és az egészségügy területein a romák helyzetének javítását. Ettől a jövőben sem kíván eltérni a kanizsai CKÖ, ám a terv készítői mindezt kiegészítették, hiszen hasonlóan fontos feladatnak tartották a kultúra és a közélet terén a cigányság szerepvállalásának erősítését, a közvélemény pozitív formálását, valamint természetesen az antidiszkriminációs programokat.

- Nem véletlenül került az utolsó helyre a dokumentumban a diszkriminációellenes tevékenység, ezzel is érzékeltetni szeretnénk, hogy tudjuk: az oktatás, a kultúra terén elért eredmények csökkentik igazából a megkülönböztetést - jelezte Teleki László, a nagykanizsai CKÖ elnöke. - A többségi társadalom szemléletmódját nem törvényekkel lehet befolyásolni.

A konkrét feladatok között szerepel egy nagykanizsai roma integrációs fórum létrehozása, a kisebbségi szervezet által kiépített, és máris országosan példamutató oktatási rendszer továbbfejlesztése, a Bogdán János Kisebbségi Közösségi Házban helyet foglaló Roma Térségi Foglalkoztatási Asszisztens Hálózat tevékenységének erősítése, a város területén a szegregátumok létrejöttének megakadályozása, cigány művészeti alapoktatás bevezetése. Minderre persze forrásokat is kell szerezniük - a szükséges összegeket pályázatokból, normatív támogatásból, saját költségvetésükből és adományokból fedeznék.

- A legfontosabb, hogy a meghatározott prioritásokat komplexen kezeljük, hiszen a négy területet nem lehet egymástól elválasztani - jegyezte meg Teleki László. - Teljes családoknak szeretnénk megoldást kínálni a problémáikra. Ehhez persze az is kell, hogy ők elfogadják a segítségünket - ám úgy látom, hogy az emberek részéről jó a hozzáállás a programjainkhoz. Biztos tehát, hogy újabb komoly eredményeket érünk el a terveink megvalósítása során. A példamutató oktatási rendszer továbbfejlesztése

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!