Hírek

2010.11.25. 06:34

Téli felkészülés: sokan elmulasztják, s bajba kerülnek

Kötelező- e téli gumi és hólánc használata Magyarországon? Fagyálló folyadékkal van-e töltve a gépkocsi ablakmosó tartálya? Két egyszerűnek tűnő kérdés, ám szerdán kevesen tudták rájuk a választ.

Sámel József

A nagykanizsai rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztálya szerdán a Magyar Autóklub nagykanizsai kirendeltségének munkatársaival közös ellenőrző akciót tartott a városban. Az autósokat a kapitányság egyenruhás járőrei állították meg Kiskanizsán, a Kemping úton, és azt vizsgálták, hogy az adott járművet kellően felkészítette-e tulajdonosa a télre.

– Elsősorban a megelőzés a célunk ezzel az akcióval – szögezte le Valgut Zoltán főhadnagy, a nagykanizsai rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezető-helyettese. – Az Autóklub szakemberei rendelkeznek olyan műszerekkel, amelyek segítségével ellenőrizhető például a fagyálló folyadék dermedési pontja. Az akció során ugyanakkor ellenőrizzük a gumik profilmélységét is.


Megvizsgálták az ablaktörlő lapátok gumijának állapotát is, de rákérdeztek a hólánc, egyéb téli segédeszközök meglétére is. Ezek egyébként Magyarországon nem kötelező felszerelések, ám rossz időjárás esetén komoly segítséget jelenthet a meglétük.

– Nem vettem rossz néven a tanácsokat, sőt, kifejezetten örültem az elhangzottaknak – reagált Joó István, a szerdán  megállított autósok egyike. – A téli gumi már fent van, de most megyek, és feltöltöm télre való folyadékkal az ablakmosót is, arról bizony megfeledkeztem.

– Sajnos tapasztalataink azt mutatják, hogy sokan mulasztják el a felkészülést, és télen emiatt bajba kerülnek – jelezte Valgut Zoltán. – Természetesen folytatjuk a megelőző akciót, legközelebb pénteken.


További cikkeket talál a kapcsolt anyagok között!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!