Hírek

2011.03.09. 07:01

Panasz: mire befizette, már késő volt

Sipos Ervin nyomasztó köteg irománnyal érkezett. Nincs tovább, bezárult a kör, fogalma sincs, mitévő lehetne, mondta. Egyetlen lehetőség mégis maradt. Ehhez kellett az újság...

Arany Horváth Zsuzsa

Az egészet ott rontotta el, hogy nem jelezte, nem ott lakik, ahova állandó lakosként be van jelentve, ráadásul nem túl gyakran járt vissza postaládát üríteni. A kálvária ezzel kezdődött, majd egy jogerőre emelkedett rendőrségi bírsági határozattal végződött. A kettő közt az állampolgári figyelmetlenségen és a hivatali bürokrácián osztozó senki földje húzódott. Az eset tanulsága - mondani sem kell - azért érdemes a nyilvánosságra, hogy legalább a hasonló cipőben járók elkerüljék az alább következőket.

A zalaegerszegi fiatalembernek, mint mondja, családjával együtt kényszerűségből kellett kiköltöznie a lakásából. Nem akart tovább tartozni legalább a rezsivel, ha már a hitelt képtelen fizetni.


A bánokszentgyörgyi szülői házba költözött. Élte a munka után járó, így anyagi gondoktól nem mentes emberek életét. Története szerint egyszer kölcsönadta az autóját, amelyet igazoltattak, kiderült, a kocsinak nincsenek érvényes, forgalomra képessé tevő papírjai. Merthogy azokat a zalaegerszegi polgármesteri hivatal jelzésére az okmányiroda bevonatta. Mivel emberünk felszólításra sem fizette be a gépjármű súlyadóját. Azért, mert az erről szóló levelek nem találták meg. Egy darabig. Aztán, miután több ajánlott levél visszament a feladóhoz azzal a postai megjegyzéssel: a címzett nem kereste , valakinek eszébe jutott, hátha van másik címe Sipos Ervinnek. Volt. Hiszen ő bejelentette új tartózkodási helyét. (Az állandó lakcímét épp a hiteltartozása miatt nem változtathatja meg.) Végre kézhez vette a leveleit, rohant, befizette a súlyadót, a kocsi visszakapta a papírjait.

Ez beletelt egy kis időbe, így addigra a rendőrségi bírságoló határozat jogerőre emelkedett. A férfi hiába mutatta be igazoló csekkszelvényeit, az okmányiroda igazolását, a rendőrségen nem tehettek mást, a bírság befizetését ajánlották. (A tulajdonosnak is kell fizetnie, nem csak az adott időben az autót használónak.) De hisz nyilvánvaló tévedés történt, értetlenkedett Sipos Ervin. A hivatal elismeri, tényleg adott meg másik címet, be is fizette, amit kellett.

Tájékozódtunk. Megtudtuk, egy megoldás még mutatkozhat. Ha az illető az ügyészséghez fordul, kérvén, óvja meg a büntető határozatot, akkor esetleg lehet mód annak elkerülésére. Sipos Ervin megtette a bejelentést, s mint dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség sajtóreferense tájékoztatott, a kérvény megérkezett. Az ügyészség az eljárásrend szerint 30 nap alatt kivizsgálja az esetet, s vagy elfogadja, vagy elutasítja azt. Ha úgy találja, törvénysértés történt, óvást emel a határozat ellen, indítványozva annak megszüntetését. Amennyiben a rendőrség ezt nem fogadja el, az ügyészség bekérheti a dokumentumokat, pert indíthat. Ugyan elég sok ebben a folyamatban a feltételes mód, de mégis halvány remény annak, akinek a tízezer forint is sok pénz.

A megyeszékhelyi polgármesteri hivatalban érdeklődve megtudtuk, az eset gyakori, nagyon sokan mulasztják el megadni állandó lakcímük mellett ideiglenes tartózkodási helyüket, elérhetőségüket, így a hivatalnak is sok bosszúságot okoznak, nem beszélve arról, hogy saját magukkal babrálnak ki, hiszen a befizetések elmulasztása, mint látjuk, nincs következmények nélkül. Az adóosztályon elmondták, épp ezekben a napokban postázták a tavaly vásárolt használt autók után kivetett súlyadóról szóló leveleket, de néhány már vissza is ment, azzal, hogy a címzett nem található. Ennek pedig előbb-utóbb a forgalmi bevonása lesz a vége.

Szóval mi szóltunk. Sipos Ervin már tudja. Okos ember a más kárán tanul...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!