Hírek

2011.06.14. 18:39

A halottak száma 36 - Az alapos kézmosás életmentő lehet

A görög mitológiában a Kiméra oroszlán fejű, kecske testű, kígyófarkú szörnyet jelent. Általános értelemben a kiméra olyan dolgot ír le, ami több forrás tulajdonságait egyesíti. A biológiában például genetikai mozaikra utal. Ezért kapta a világsajtóban a kiméra nevet a több kórokozó tulajdonságait egyesítő agresszív bélbaktérium, ami súlyos járványt okozott Németországban.

MTI

Bár a „kiméra-járvány” terjedési üteme csökken, az utóbbi napokban legalábbis kevesebb új megbetegedést regisztráltak, még mindig több mint nyolcszáz ember állapota válságos, mintegy százan várnak veseátültetésre, a beazonosított fertőzöttek száma pedig meghaladja a 3300-at.

A halottak száma 36- ra emelkedett, a németek mellett már svéd áldozat is akad. A hasmenésjárvány immár 13 országot érint, hazánk szerencsére nincs közöttük. De vajon mitől vált ilyen veszélyessé az a kóli baktérium, aminek „szelídebb” formái szinte mindannyiunkban ott lakoznak? Válaszért dr. Ribiczey Pálhoz, a Zala Megyei Kórház infektológiájának főorvosához fordultunk.

-Esetünkben olyan, toxint termelő kóli baktérium okozza a járványt, ami hasonlóan viselkedik, mint a vérhas baktérium - mondja elöljáróban a szakember. - Amúgy a kóli számos állat és persze az ember bélrendszerében is mindközönségesen előforduló kórokozó, s tüneteket, fertőzést csak akkor okoz, ha valamilyen okból felszaporodik. Ha békében van, akkor a bélflóránk részét képezi.

A járvány elindulásának okára neki is csak tippje van, talán fertőzött tehén trágyáját használták az érintett területen. A sok bizonytalanság nyomán egyesek már a bioterrorizmust is felvetették az eshetőségek között. A friss hírek szerint azonban a különösen agresszív kóli baktériumot mégis növényi csíra terjesztette, ami egy alsószászországi biokertészetből származott. A mutáns baktériumot kimutatták laboratóriumi vizsgálaton is. Továbbra sem biztos azonban a fertőzés eredete: az egyik teória szerint már a külföldről importált mag tartalmazta a baktériumot, a másik verzió szerint az öntözésre használt víz okozta a bajt.

Magyarországot eddig nem érte el a járvány, s remélhetőleg ez így is marad. Ennek ellenére a Zala Megyei Kórházban is született intézkedési terv, ha mégis a rosszabb forgatókönyv lépne életbe. Ha egy beteg véres hasmenéses tünetekkel jelentkezik, feltétlenül rákérdeznek, járt-e Németországban. Emellett a mikrobiológiai vizsgálatokat kiterjesztették az ominózus kólitörzsre is, ami amúgy eddig nem szerepelt a rutinban. A székletmintákat a szombathelyi laborba küldik, majd az Országos Epidemiológiai Központban végzik el a végső analízist.


-Végül is mitől olyan végzetes ez a baktérium, miként támadja meg az emberi szervezetet? -  tudakoljuk.

- A toxin hatására szétesnek a vörös vértestek, hirtelen nagyfokú vérszegénység áll elő, ami önmagában is életveszélyt jelenthet. Emellett trombózisok és vérzések alakulnak ki szinte valamennyi fontos szerv kis ereiben, az agyban, a szívben, de legfőképpen az érzékeny vesében. Hasonló életveszélyes tünet együttest előidéző, más kólitörzs által okozott fertőzéssel korábban mindössze két páciensnél találkoztam, egyikük túlélte, másikuk nem - részletezi dr. Ribiczey Pál.

A kritikus időszak átvészeléséhez dialízist vetnek be, de ez csak tüneti kezelés, a jelenti. Ez úgynevezett plazmaferezissel oldható meg, ami azt jelenti, hogy a beteg vérét átáramoltatják egy szerkezeten, gyakorlatilag megtisztítják, kivonják belőle a toxint. Mindenki azonban így sem menthető meg. Mint ahogy az antibiotikumos kezelés is hatástalan, sőt...

- A gyulladást a bélben a baktérium okozza ugyan, de az életveszélyes szövődményekért a toxin felelős - fejti ki a szakember. - Tehát ha az antibiotikum el is pusztítja a baktériumot, a benne lévő toxin még jobban kiáramlik, s csak ront a helyzeten. Egyebek között ettől is speciális ez a kórokozó. Amúgy a gyulladásos bélbetegségek kétharmadánál nem is vetjük be az antibiotikumot, fontosabb az elveszített folyadék pótlása.

A megelőzés? Bármily furcsán hangzik is, az alapos kézmosás életmentő lehet. 

Meghalt egy kétéves gyermek a németországi hasmenésjárványban - Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: Meghalt egy kétéves gyermek a németországi hasmenésjárványban

 

 

 

Meghalt egy kétéves gyermek a németországi hasmenésjárványban


 Először halt meg gyermek a németországi hasmenésjárvány következtében.

A különleges kóli bélbaktérium kiváltotta fertőzés kedden egy kétéves alsó-szászországi kisgyerek halálát okozta. A gyermek a legsúlyosabb tünetekkel, az úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómával (HUS), azaz vérszegénységgel, valamint veseelégtelenséggel küzdött, és az orvosok nem tudtak segíteni rajta.

Ezzel a németországi járvány halálos áldozatainak a száma 36-ra emelkedett. A korábbi legfiatalabb áldozat 20 éves volt.

A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy a kétéves gyermek miként fertőződhetett meg. Édesapja és tízéves testvére szintén elkapta a fertőzést, az ő állapotuk azonban javult. Egyes szakértők szerint a történtek megerősíthetik azt a teóriát, hogy a fertőzés emberről emberre is terjed.
   
A járvány frontján kedvező hír, hogy immár a negyedik egymást követő napon a korábbiaknál jóval kevesebb új megbetegedés történt. Mindez kereken négy héttel a hasmenésjárvány kitörése után arra enged következtetni, hogy Németország túljutott a nehezén. A hatóságok szerint van ok a derűlátásra, de változatlanul elővigyázatosságra van szükség.
   
Némelyest fellélegezhettek a német gazdák is, akik az elmúlt hetekben több tízmillió eurós veszteségeket szenvedtek. A hatóságok ugyanis eltanácsolták a lakosságot a fertőzés terjedéséért felelősnek tartott uborka, paradicsom és saláta fogyasztásától. A gyanú azonban megalapozatlannak bizonyult, a közvetett zárlatot feloldották, és az elmúlt két napban az emberek már ismét bátrabban vásároltak kedvenc zöldségeikből. 
   
Ugyancsak elősegítette a megkönnyebbülést, hogy Ilse Aigner mezőgazdasági miniszter bejelentette: a gazdák rövid időn belül számolhatnak az Európai Unió által megítélt kártérítésre.
   
Az illetékesek ugyanakkor továbbra sem ajánlják növényi csírák fogyasztását. A dolgok jelenlegi állása szerint az egyetlen vélt bűnbak az alsó-szászországi Bienenbüttel biokertészeti üzeméből származó, a különböző vizsgálatok kimutatásai alapján a járványt okozó, mutáns baktériummal fertőzött csíra. Azt azonban változatlanul homály fedi, hogy a növényi csírát a baktérium miként támadta meg.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!