Hírek

2011.06.17. 14:34

Fogyatékosok nappali intézete nyílt Lentiben

Hiánypótló a Lenti és környéke szociális ellátásában az a Kolping Támogató és Foglalkoztató Központ, amely június 6-val kezdte el működését. A mintegy 75 millió forintos összköltséggel kialakított új intézmény a fogyatékos személyek nappali ellátását hivatott biztosítani.

Gyuricza Ferenc

A Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézet épülete keleti szárnyának felső szintjén kialakított új intézményben hét fős az induló létszám, egyelőre csupán ennyi ellátottat fogadnak. A működési engedély 25 személyre szól, ám Pozsonec Csoma Veronika intézményvezető szerint célszerű a fokozatosság elvét betartani, ez az ellátottak, s a dolgozók szempontjából is célravezetőbb. Egy új intézménynél ugyanis ki kell tapasztalni az igényeket és lehetőségeket. Utóbbi terén nincs ok panaszra, szépen kialakított, új környezetben fogadhatják az ellátottakat, akik saját maguk is sokat tesznek azért, hogy valóban otthonos körülmények között tölthessék szabad óráikat. Ottjártunkkor éppen foglalkozáson vettek részt, beltéri díszeket készítettek.
 
- Az intézmény létrejöttét lakossági igények indokolták - mondta az önkormányzat szociális, egészségügyi és lakásügyi bizottságának elnöke, Gáspár Lívia. - Többen kerestek meg bennünket azzal a kéréssel, hogy próbáljunk nappali ellátást nyújtani azon fogyatékkal élő személyek számára, akik családi környezetben élnek, hiszen az ő állandó felügyeletük komoly terhet jelent a hozzátartozók számára. Amikor láttuk, hogy a szakorvosi rendelőintézet felújítása során felszabadul közel négyszáz négyzetméteres épületrész, azonnal tudtuk, hogy itt tudjuk beindítani az új szolgáltatást. 


A fogyatékosok nappali intézetének kialakítása a járulékos költségekkel - például a bútorzat és informatikai eszközök, valamint egy kilenc személyes szállítójármű beszerzésével - együtt 75 millió forintot tett ki, aminek nagy részét pályázat révén biztosította az önkormányzat, de 14 millió forinttal az intézmény működtetését magára vállaló Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet is hozzájárult a költségekhez. 

-  A működési engedélyt 25 személyre kértük meg, egyelőre ez a létszám elegendő, ám ha az igények nagyobbak lesznek, úgy a bővítésre is lehetőség nyílik, mert a tárgyi feltételek adottak hozzá - folytatta Horváth László polgármester, aki szerint az is olyon fontos, hogy a központnak köszönhetően munkahelyek is teremtődtek a városban. Az ellátottakra ápolók és szociális gondozók felügyelnek, de terápiás munkatárs, gyógytornász s gyógypedagógus is kapcsolatban áll velük, illetve szükség esetén logopédust is bevonnak a munkába.

A város önkormányzati vezetője hozzátette: az új intézmény  amely hétköznap reggel hét és délután öt óra között tart nyitva  a szellemi és testi fogyatékos személyek fogadására egyaránt alkalmas. A szolgáltatás térítésmentes, egyedül az étkezésért kell az ellátottaknak fizetniük. A fenntartást állami és egyházi normatívák révén biztosítják.


Többen maradnak a családdal
A lenti kistérség területen mintegy 1.700 fő küzd valamilyen mértékű fogyatékkal. A városban a nappali ellátást intézményi szinten eddig nem tudták megoldani, legközelebb Zalaegerszegen, illetve Nagykanizsán van hasonló létesítmény. A Kolping Támogató és Foglalkoztató Központ beindítását követően már többen jelezték, hogy magukhoz veszik hozzátartozójukat, aki eddig más lehetőség híján kénytelen volt sérült családtagját bentlakásos intézményben elhelyezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!