2011.09.27. 18:04
A pálinka nemzeti ital
A pálinka nemzeti ital, mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter azon a sajtótájékoztatón, melyet V. Németh Zsolt államtitkárral közösen tartottak Kovács Gyula erdész pórszombati Medes-hegyi birtokán. A hely és az időpont is szimbolikus jelentőségű volt, pontosan egy éve itt kóstolhatták az első szabadon főzött pálinkát.
A miniszter a pálinkafőzés liberalizációja és egyéb jogszabályi változások említése előtt a hatévnyi szünet után szerdán újra megnyíló, 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításról beszélt. Mint mondotta, az ötnapos rendezvény - amelyen minden eddiginél több, összesen 450 kiállító vesz részt - egyfajta hidat képez a vidék és a főváros között, hiszen segít eljuttatni a kiváló minőségű termékeket a fogyasztókhoz.
A miniszter a szabad pálinkafőzés kapcsán annyit mondott: a liberalizációnak köszönhetően visszakerült jogaiba a nemzeti ital, majd egy új, véglegesítés előtt álló szabályozásról beszélt lehetőséget kívánnak biztosítani a tájfajták szaporítására és a belőlük készült termékek felhasználására.
V. Németh Zsolt államtitkár a szabad pálinkafőzésről szólva leszögezte, nem teljesültek azok a félelmek és várakozások, melyek szerint a liberalizációval emberek tömegei mérgezik meg és robbantják fel magukat. Szerinte a szabad pálinkafőzés segítséget nyújt a helyi termékek piacra juttatásában, illetve az öngondoskodás igényének felélesztésében. V. Németh Zsolt megemlékezett arról is, hogy szeptember 27-e a turizmus napja, márpedig a turisták mindenhol a hagyományos technológiával készült helyi termékeket szeretnék kóstolni.
A sajtótájékoztatón a házigazda Kovács Gyula is szót kapott, ő többek közt az őshonos magyar gyümölcsfajták megőrzésének fontosságát szorgalmazta.