Hírek

2012.02.03. 07:01

Bárhonnan ment nyugdíjba, csak a rendőrségnél szolgálhat

Még nem tudni, hányan kaphatnak helyet megyénkben az úgynevezett szenior állományban, ahová az öregségi nyugdíjkor határát még el nem ért és szolgálati nyugállományban lévő volt egyenruhások kérhetik felvételüket.

Arany Gábor

Érdeklődésünkre a megyei rendőr-főkapitányságon arról tájékoztattak, hogy biztosítják a visszatérő rendvédelmi dolgozók elhelyezését. A szenior állományban könnyített, de hasznos tevékenységet kínálnak fel nekik. Minden olyan volt kollégának lesz helye és feladata, aki újra az állampolgárok biztonságát akarja szolgálni - fogalmaz a tájékoztató. A szenior állományba határozott időre, de legfeljebb a felső szolgálati korhatár eléréséig lehet bekerülni kérelem alapján. Ez csak akkor utasítható vissza, ha a jelentkező valamely feltételnek - egészségi pszichikai, fizikai alkalmasság, valamint a kifogástalan életvitel - nem felel meg. Sajátossága a szenior szolgálatnak, hogy csak a rendőrségnél teljesíthető. Azaz minden volt egyenruhás - börtönőr, határőr, tűzoltó, katona is - csak itt szolgálhat. A felvetteket kiképezik az alapvető rendőri ismeretekből. A szenior állomány elsődlegesen a helyi és területi rendőri szerveknél, a köz- és közlekedésbiztonság, valamint bűnmegelőzés feladataiban vesz részt. Elsősorban járőrtársként dolgoznak majd a településeken, vagy olyan feladatot látnak el, amely nem igényel fegyveres szolgálatot (például traffipax-kezelés, térfigyelő rendszerek működtetése, társadalmi bűnmegelőzési feladatokban való részvétel). Ezenkívül bevethetők a különböző katasztrófahelyzetek, káresemények felszámolásában, azok rendészeti biztosításában. A szenior állományba tartozók ugyanolyan intézkedésre jogosult rendőrök lesznek, mint a rendszeresített állományúak. Ez igaz a fegyelmi, büntetőjogi és kártérítési felelősségükre is. A szenior állományba az év elejétől lehet jelentkezni a megyei rendőr-főkapitányságokon. A jelentkezőnek azonban fontos tudni, hogy az életvitel ellenőrzése és az alkalmassági vizsgálatok lefolytatása időt vesz igénybe, és állományba csak az alkalmasság megállapításától kerülhetnek - szól az ismertető.

Sajtóhírek arról szólnak, kizárt, hogy a visszatérők vezető beosztásba kerüljenek. Szakszervezeti számítások szerint 24 ezer forinttal jár rosszabbul az, aki nem kéri szolgálati viszonyának helyreállítását, helyette tudomásul veszi járandósága megadóztatását. Átlagosan ennyivel keresnek majd többet azok, akik havi 140 órát ledolgoznak a szenior állományban a rendőrségen, illetve munkafelügyelőként a közmunkaprogramban. A szolgálatba visszatérő nyugdíjasoknak kitalált szenior állomány így elsősorban és legfőképpen azoknak jelenthet reális választási lehetőséget a megadóztatott nyugdíjas léttel szemben, akik lakóhelyükön vagy annak közvetlen környezetében találnak a testületnél az aktív korukban végzett munkájukhoz közel azonos feladatot. A hírek szerint az országban január közepéig másfél százan jelentkeztek alkalmassági vizsgálatra. Zalát illetően közelítő számot sem kaptunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!