Hírek

2012.02.07. 07:05

Új termofor pályázat: 180 lakás kéménye váltható ki Zalaegerszegen

Újból lehet pályázni termofor kémények felújítására, s a zalaegerszegi önkormányzat a legutóbbi ülésén arról döntött, hogy ezúttal is részt vesz a programban. A sikeresen pályázó lakóközösségek így állami és városi támogatást is szerezhetnek a felújításokhoz.

Szabó Judit

Gyutai Csaba polgármester elmondta: ha a lakóközösségek mindkét támogatást meg akarják szerezni, először a városi forrásra kell pályázniuk március 12-ig, ezt követően kérhetik az állami hozzájárulást. A támogatásból a tervezés, az engedélyezési tervdokumentáció készítése, a kivitelezés, a szakhatósági hozzájárulások beszerzése és a műszaki ellenőrzés díja finanszírozható az áfával együtt. Az uniós versenyjogi szabályok miatt azonban a nem lakás célú helyiségekre (például üzletekre és irodákra) jutó költségeket nem lehet elszámolni, s a kéményekbe bekötött tüzelőberendezések cseréjét vagy javítását sem.

Az önkormányzat becslése szerint a városi hozzájárulás segítségével Zalaegerszegen száznyolcvan lakásban oldható meg a biztonságos füstelvezetés. Ha a programra biztosított húszmillió forintos helyi keret kimerülne, áttekinti a városvezetés, hogyan teremthetne elő újabb forrásokat, de a polgármester szerint elegendő lesz a pénz. Gyutai Csaba arra biztatta a lakóközösségeket, hogy jelentkezzenek a pályázatra, hiszen még sok termofor kémény működik a megyeszékhelyen (a Lángőr 94 Kft. tájékoztatása szerint több, mint Nagykanizsán), s bármikor előfordulhat akár tragikus végű baleset is a hibás füstelvezetők használata miatt.


Zalaegerszegen a nyolcvanas évek közepéig létesített, konstrukciós hibás termofor kémények mintegy kétharmadát már kicserélték, de 1517 még ma is üzemel. Ezek a kémények mintegy 5800 lakásban jelentenek veszélyt, mert használatukkal sokszorosára nő a szén-monoxidmérgezés veszélye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!