Hírek

2012.09.13. 17:47

Teljes váltás földön és égen

Zalaegerszeg - Az önkormányzatok segítségét kéri a médiahatóság, hogy a televíziós műsorszórás analógról digitálisra átállítása a legrászorultabbakat ne érintse hátrányosan.

Arany Gábor

Erről is szó esett csütörtökön azon a tájékoztatón, amelyet a megyei kormányhivatal polgármesterek és jegyzők részére tartott az Art moziban. A digitális átállásról Szalai Annamária, a média- és hírközlési hatóság elnöke szólt.

Majd a hatóság főosztályvezetője, Kovács Endre  ismertetett további részleteket.  Mint elhangzott, hazánkban a műsorokat hagyományos készülékkel fogható analóg technikáról az átállást digitálisra 2014. december 31-ig meg kell oldani. Jelenleg a háztartások 14 százaléka csak a földi analóg sugárzású műsorokat veszi, azaz körülbelül 650 ezer - javarészt vidéki, rosszabb anyagi helyzetű, gyakran egyszemélyes - háztartást érint a váltás. Ők azok, akik a közszolgálati csatornákat és a két nagy kereskedelmi tévét kizárólag tető- vagy szobaantennával, analóg módon fogják.

A többség számára azonban az ország 97 százalékán már fogható digitális sugárzás nem okoz gondot. Az analóg adás lekapcsolásával felszabaduló 790-862 Mhz-es frekvenciát új szolgáltatásokra lehet felhasználni. Ráadásul a digitális műsorszórás lényegesen olcsóbb, jobb minőséget nyújt és az analóg csatorna helyén hat digitális működtethető.


Annak érdekében, hogy a szociálisan legrászorultabbak számára  ezek önkormányzati intézmények is lehetnek  is elérhető legyen ez az alapvetőnek tekinthető szolgáltatás, a médiahatóság anyagi, műszaki segítséget nyújt az átálláshoz. A jogosultak kiválasztásához októbertől kezdődik az adatgyűjtés, amihez az államkincstártól, a nyugdíjbiztosítótól és a települési önkormányzatok jegyzőitől kérnek segítségét.

Elmondták, tavasszal digitális átállási tesztprogram kezdődött Sopronban és a barcsi kistérségben. Itt a megkérdezett, rászorulónak tekinthető 4255 háztartás 12 százaléka igényelt támogatást a hatóságtól. A beszerelési munkálatok várhatóan októberben érnek véget.  A barcsi kistérségben 417 szociálisan rászoruló részesül az állami támogatásban, többségük (367)  televíziókészülékét az NMHH által felkért szakemberek teszik alkalmassá a digitális vételre.  Sopronban kisebb volt az érdeklődés az állami támogatás iránt: összesen nyolcvankilencen igényelték, közülük 81-en  átalakító berendezés (dekóder, set-top box) beszerelését kérték az NMHH-tól.

Ezt követően a járási rendszer kialakításáról adott részletes tájékoztatót dr. Pilz Tamás, a közigazgatási minisztérium főosztályvezetője, valamint Rigó Csaba megyei kormánymegbízott. Elhangzott: a feladatátadásokkal kapcsolatos egyeztetések zajlanak, az önkormányzatokkal október 31-ig kell megállapodni a járási hivatalok kialakítása kapcsán átkerülő tisztviselőkről, valamint a használatba adandó ingó- és ingatlanvagyonokról. Amennyiben ez nem történik meg, a kormánymegbízott hoz határozatot, hogy az adott járási hivatal január elsejével megkezdhesse működését. Ez ellen bírósághoz lehet fordulni, ám ez a processzus nem halasztó hatályú.

Az értekezleten mutatkozott be az önkormányzati vezetők előtt dr. Fülöp Valter ezredes, Zala új rendőr-főkapitánya, akinek szakmai útját dr. Hatala József altábornagy, országos rendőr-főkapitány ajánlotta figyelmükbe.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!