Hírek

2012.11.08. 15:45

Véget ért az egészséges városok konferenciája Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - Befejeződött az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének háromnapos egerszegi szimpóziuma.

Szabó Judit

A szövetség a 24. konferenciáját tartotta a soros elnökségi feladatokat ellátó Zalaegerszegen. A csütörtöki zárónapon többek között a zalai megyeszékhelyen és a városkörnyéken végzett prevenciós programok tapasztalatait osztották meg az előadók a résztvevőkkel. Tóthné Steinhausz Viktória gyógytornász, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának oktatója előadásából az is kiderült, hogy jelenleg a túlsúlyos gyermekeknek kidolgozott, korábban pályázatból finanszírozott program, és a tartási rendellenességek megelőzését és korrigálását célzó Porci Berci gerinciskola-program sem működik a városban.

- Próbáltunk forrást szerezni, sikertelenül, de nagyon reméljük, hogy ez nem lesz mindig így. A Porci Berci újraindítását nagyon várják a pedagógusok és a szülők, s érdemes lenne a gyermekkori túlsúly leküzdését célzó programot is folytatni, hiszen kész a módszertana - mondta az előadó.

Örömmel számolt be ugyanakkor arról, hogy a főiskolások már 1999 óta járnak előadásokat és mozgásprogramokat tartani a városban működő idősek klubjaiba, és fizioterápiás rehabilitációt végeznek a gondozóházban.

Az előadók közül a szombathelyi Humán Civil Ház képviseletében Tóth Zoltánné többek között arról beszélt: számára Zalaegerszeg az egészség városa, hiszen itt esett át sikeres szívműtéten. Felépülése után is aktív életet él, a nyugdíjas klubba járó társaival együtt sportol, kerékpározik és tekézik. Az aktív időskor nemcsak az ő előadásának volt a témája, a konferencia fő üzenete is ez volt, azzal összefüggésben, hogy 2012 az Európai Unióban a tevékeny időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás éve.

Dr. Vargáné dr. Papp Éva, az egészséges városok szövetségének zalaegerszegi koordinátora összegzésképpen elmondta: a tanácskozáson 12 város képviselőinek 24 előadása hangzott el, s jól adaptálható programokat ismertek meg a résztvevők. Az egerszegi tervek között szerepel, hogy felmérik a városban elérhető prevenciós programokat, s megszervezik ezek hosszú távú működtetését anyagi háttérrel és programfelelősökkel együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!