Hírek

2013.02.28. 09:02

Víz alatt a szántóföldek Zalában

Zala megye - Hatalmas kiterjedésű területek kerültek víz alá az elmúlt napok gyors hóolvadásának és az esőzésnek együttes következményeként. Szinte minden zalai vízfolyás kiöntött a medréből, egyes útszakaszok továbbra is víz alatt vannak.

MTI

16:45

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint továbbra sem lehet közlekedni a Bagod és Boncodfölde közötti összekötő úton, melynek hídját a Zala vize öntötte el. A Kerkán alsó szakaszán csütörtökön délután tetőzött az ár, a környéken élőknek azonban lassú apadásra kell számítaniuk, hiszen az elöntött területekről óriási mennyiségű víz húzódik még vissza a mederbe.

Tóth Károly iklódbördőcei vállalkozó szántóföldjét a Cserta öntötte el. Fotó: Gyuricza Ferenc

- Felkészültünk arra, hogy esetleg homokzsákokkal kell egyes részeit a falunak megvédeni, ám most úgy tűnik, ezúttal nem lesz rá szükség - mondta Kerkaszentkirály polgármestere, Pál Zoltán. Hasonló tapasztalatokról számolt be Stefanec Mária, a szomszédos Muraszemenye önkormányzati vezetője, hiszen a Mura ezúttal elkerülte a falut, mindössze az Ady utcai zsilipet kellett megerősíteni homokzsákokkal. Ha a lakott területeket nem is veszélyeztette az ár, a mezőgazdasági területeken lesz bőven kár. Az ikódbördőcei Tóth Károlynak például mintegy öt hektárnyi búzája került víz alá, a mezőgazdasági vállalkozó azt mondja, akár ötven-hetven százalékos termésveszteséggel is számolhat.

- Már 35 éve élek ebben a faluban, de ilyet még nem láttam. Érdekes módon, nem a Kerka öntötte el a szántókat, hanem a Cserta - mutat körbe a földjein. A hatalmas kiterjedésű árvíz másokat is meglepett. Dobri mellett Simon Balázs fotózta az elöntött területeket. A fiatal férfi azt mondja, ilyet eddig még csak a televízió képernyőjén keresztül tapasztalt, ezért meg kellett örökítenie a látványt.

14:16

Zalaapátiban a Zala-hídnál szinte nem is nagyon látszik, hogy áradna a folyó. A víz e helyen a mederben maradt, távolabb azonban elöntötte a szántóföldeket és legelőket. Vincze Tibor polgármester csütörtök délben elmondta: folyamatosan nő a Zala szintje, a folyó még nem tetőzött, épületet nem veszélyeztet. A bajt azonban jobb megelőzni, ezért folyamatosan tartják a kapcsolatot a katasztrófavédelemmel, tűzoltósággal.

Zalaszentgróton hasonlóan figyelik az árhullám levonulását. A Zala-folyó nagyon megáradt, egyfajta látványosságot is jelentett csütörtökön felnőttek és gyermekek számára. Többen megjegyezték, utoljára 1986-ban áradt meg ennyire - illetve még nagyobb mértékben - a folyó. Baracskai József polgármester elmondta: veszélyhelyzet nincs, a katasztrófavédelmi szakemberekkel folyamatosan figyelik a térséget, s ha szükséges, intézkednek.

14:00

A Mura folyón levonuló árhullám 374 centiméteren tetőzözz Letenyénél, így itt már apad a folyó. A Zala folyón levonuló árhullám jelenleg Zalabérnél tetőzik. Lentiben a belvíz vonatkozásában az elmúlt napok során végzett tűzoltói védekezés befejeződött.

10:20 Homokzsákokkal védekeznek Kiskanizsán az víz ellen

Tovább emelkedett a Principális-csatorna vízszintje Nagykanizsa kiskanizsai városrészében, ezért megelőző jelleggel homokzsákokkal védekeznek a víz ellen - közölte honlapján csütörtökön a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A csatorna megduzzadt vízszintje a lakóházakat nem, de a lakótelkeket veszélyezteti. Lakosságvédelmi intézkedésekre nem került és várhatóan nem is kerül sor - tették hozzá.

A Zala folyón levonulóban van az árhullám, de a Murán továbbra is elsőfokú az árvízvédelmi készültség. Pacsa térségében az éjszaka lehullott nagy mennyiségű csapadék a Principális-csatornán a Mura felé tart.

10:00

A Bagod-Boncodfölde közötti átkötőút, melynek hídja a Zala folyó felett ível át, még mindig víz alatt van, így az út a forgalom elől továbbra is zárva. A víz szintje folyamatosan apad, így az előrejelzések alapján várhatóan a déli órákban feloldják az útzárt.

08:00

Nagykanizsán a város Kiskanizsai városrészében megelőző jelleggel homokzsákos védekezésre kerül sor, mert a Principális csatorna vízszintje mára tovább emelkedett. Ennek mértéke a lakóházakat még nem, de a lakótelkeket már veszélyezteti. Lakosságvédelmi intézkedésekre nem került és várhatóan nem is kerül itt sor, a védekezés csupán megelőző jellegű - közölte a katasztrófavédelem csütörtök délelőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!