Hírek

2013.04.05. 05:32

Jelentősen javult az árvízi helyzet Zalában

Az elmúlt hétvégi jelentős és a hét eleji további csapadék által elindított árhullámok mára mindenütt levonultak Zalában. Bár még magasak a vízállások, a zalai folyókon és patakokon folyamatos az apadás.

 

Zalaegerszeg és Zala megye településeinek részletes időjárása

Ár- és belvízhelyzet: Orbán Viktor naponta egyeztet a belügyminiszterrel

Nem akar fizetni a vízitársulatnak egy gazda, akinek a földjét elöntötte a víz

Bakondi: mindenütt rendelkezésre áll a védekezéshez szükséges szakértelem

18:00 Az elmúlt héten kialakult vízügyi helyzet miatt jelenleg még az alábbi közutakon van forgalomkorlátozás érvényben:
- a 74. számú úton a 12+350 - 12+600 szakaszok között (Bocska) 60 km/h sebességkorlátozás
- a 76. számú úton a 42+800 - 42+900 szakaszok között (Nagykapornak) sávlezárás rézsű- és padkacsúszás miatt
- a 7327. számú úton a 8+300 - 8+760 szakaszok között (Keszthely) 40 km/h sebességkorlátozás
- a 7352. számú úton a 11+299 - 11+656 szakaszok között (Kehidakustány) 40 km/h sebességkorlátozás
- a 7411. számú úton a 2+780 - 2+950 szakaszok között (Zalaszentgyörgy) 40 km/h sebességkorlátozás
- a 7539. számú úton a 3+400 - 4+600 szakaszok között (Tormafölde) 40 km/h sebességkorlátozás rézsűcsúszás miatt
- a 7540. számú úton a 1+700 - 1+800 szakaszok között (Letenye) 30 km/h sebességkorlátozás
- a 7540. számú úton a 0+855 - 1+528 szakaszok között (Letenye) 40 km/h sebességkorlátozás
- a 73205. számú úton a 0+500 - 2+559 szakaszok között (Dötk) 30 km/h sebességkorlátozás, továbbá a 0+000 km szelvénytől 3,5 tonnás súlykorlátozás van érvényben.
- a 73207. számú úton a 0+100 - 0+300 szakaszok között (Zalakoppány) útszűkület, mivel az érintett szakaszon a rézsű kismértékű megcsúszása látható, azonban várhatóan nagyobb területen is le fog csúszni. Ennek érdekében útszűkület kerül bevezetésre.

Harmadfokú még az ár-és belvízvédelmi fokozat

Még érvényben van a helyi védelmi bizottság által szerdán életbe léptetett III. fokú ár- és belvízvédelmi fokozat a Principális-csatornán. A  védvonal megerősítését tegnapra fejezték be, mellyel párhuzamosan  négy szivattyúállást is kiépítettek a szakemberek.

Az már szerdán kiderült, hogy a Principális-csatorna keleti oldalán lévő gátat nem vágják át a szakemberek, a vízügyesek  által végzett műszeres vizsgálat szerint ugyanis ez a lépés nem jelentett volna megoldást, sőt azt sem zárták ki a hozzáértők, hogy a gát átvágása  még nagyobb károkat okozott volna. Így nem maradt más hátra, mint homokzsákokkal védekezni a csatorna medréből kilépő víz ellen. A nyúlgát kiépítése még délután is tartott, az önkéntesek, a közmunkások, a tűzoltók megközelítőleg   7 ezer homokzsákot raktak le az elmúlt napokban.



- Reggel óta raktuk a zsákokat, így mostanra egy kicsit elfáradtunk - ismerte el a déli pihenőkor Németh Róbert,  a Műszaki Szakképző Iskola  diákja, aki 40 társával együtt segített. - Odabent nagyon nehezen lehetett haladni, tulajdonképpen csak a homokzsákokon lehetett lépkedni, két oldalról ugyanis teljesen körbevett minket a víz.
Kora délutánra aztán el is készült a nyúlgát, s ezzel párhuzamosan a kanizsai tűzoltók több szivattyúállást is kialakítottak a területen. Annak ellenére ugyanis, hogy esett az eső, a csatorna vízszintje  7-8 centiméterrel csökkent.

- A árvíztől leginkább sújtott Pivári utcában lezárták az árkot és itt is munkába állítottak egy szivattyút, ami a  nap 24 órájában dolgozik - mondta Cseresnyés Péter polgármester, aki jelezte: az utcában három lakóházat kellett homokzsákokkal körbevenni, s így megvédeni az épületeket az árvíztől. - A közeli Camping utcában lévő gázfogadó állomás védelmét szintén homokzsákokkal  sikerült megoldani, így a város gázellátása sem került veszélybe.

A polgármester hangsúlyozta: az ár levonulását követően a járási hivatal népegészségügyi intézete fogadja majd a szükséges fertőtlenítések elvégzésére vonatkozó igényeket. A lakosság folyamatos tájékoztatását az önkormányzat a  sajtón keresztül, illetve a városi honlapon továbbra is megteszi.

Levonultak az árhullámok

Az elmúlt hétvégi jelentős és a hét eleji további csapadék által elindított árhullámok mára mindenütt levonultak Zalában. Bár még magasak a vízállások, a zalai folyókon és patakokon folyamatos az apadás. Mára a meteorológai előrejelzések ugyan további csapadékot jeleznek, de ennek mennyisége a becslések alapján már nem lesz számottevő.

Jelentősen javult az árvízi helyzet Zalában. Már mindenütt apadásnak indultak a folyók és patakok, és a második - az elsőnél alacsonyabb - árhullám is levonult, vagy levonulóban van. Így tovább apadt a víz szintje a Zala alsó szakaszán is. Zalaapátinál a vízállás jelenleg már csak 289 cm, szemben a 397 cm-es csütörtöki hajnali tetőzéssel. A második - kisebb volumenű - árhullám péntek hajnalban Zalabérnél tetőzött 190 centiméteren, ami alatta maradt az április 1-jei 230 cm-es tetőzési szintnek.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos tűzoltó egységei csütörtökön már csak nyolc alkalommal avatkoztak be olyan műszaki mentéseket végrehajtva, ami a csapadékkal illetve az abból eredő áradással hozható összefüggésbe (szivattyúzás, fakidőlés), pénteken már azonban reggel 7:00 óráig még egyetlen tűzoltói beavatkozást igénylő segélyhívás sem érkezett ügyeletünkre.

A Principális csatornánál a vízszint további apadása következtében már a védett oldalról csütörtök estétől már több helyről folyik vissza a víz a csatorna medrébe. A homokzsákos védekezés megelőző jelleggel - a péntekre előrejelzett csapadék miatt, Dobos István tű. alezredes Nagykanizsai Katasztrófavédelmi Kirendeltségvezető irányításával - tovább fog folytatódni, s a nyúlgátmagasítás a szükséges szakaszon várhatóan ma estig már teljes hosszban elkészülhet.

 

Árvízi helyzet Zala megyében

Csütörtökön átmenetileg szárazabb léghullámok érkeztek fölénk, számottevő csapadék nem hullott a vízgyűjtőkön. A nappali felmelegedés erősödött, de 10 fok alatti maximumok voltak a jellemzőek, így a magasabb hegyekben - ahol van hó, jelentős olvadás nem volt.

Pénteken ismét erősen megnövekszik a felhőzet és egyre több helyen valószínű eső. A lehulló csapadék mennyisége területi átlagban többnyire 5 és 10 mm között alakul, a déli területeken várható a nagyobb mennyiség.

A jelenlegi előrejelzések szerint a jövő hét közepéig jelentős csapadék nem valószínű, inkább anticiklonális hatások dominálnak. Jövő szerdától viszont egyre inkább egy nyugati ciklon áramlási rendszerébe kerül térségünk, enyhe és több alkalommal nedves levegő éri el a vízgyűjtőket.

Zala megye területén az áradással érintett vízfolyásokon folyamatos figyelőszolgálatot tartanak. A Központban állandó műszaki ügyeletet látnak el. Az önkormányzati védekezésben szakmai segítségnyújtással vesznek részt. A geodéziai és vízhozam mérő csoport méréseket végez.

A kialakult helyzetről, az aktualizált előrejelzésről folyamatosan tájékoztatják az önkormányzatokat, a járási és megyei védelmi bizottságokat.

Péntek reggelre a vízfolyásaink mindenhol apadnak, csak a Rába –völgy középső szakaszán, és a Marcalon,  Mersevát térségében stagnál a vízszint.

A péntek - szombatra előre jelzett kevés csapadék érdemben már nem fogja befolyásolni az árhullámok levonulását, maximum a Mura mellékvízfolyásainak felső szakaszán fordulhat majd elő 10-30 cm-es vízszint emelkedés az eső intenzitásának és a valóságosan lehullott mennyiség függvényében.

Zala folyó és mellékvízfolyásai

Zalabérnél a folyó csütörtök délutántól ugyan nagyon lassan, de újra apadásnak indult.

Zalaapátinál is csütörtökön egész nap lassan apadt a Zala. Pénteken várhatóan mérséklődni fog az apadás, és becslések szerint esetleg 10-30 cm-es újabb vízszintemelkedés is előfordulhat. Ez szombat napközben a fentről érkező többlet vízhozam ellapulásától függ.

Ezen a szakaszon a III. fokú árvízvédelmi készültséget várhatóan pénteken 12 órától II, fokúra mérséklik. Folyamatos az árvíz elleni védekezés, állandó és fokozott a járőr- és figyelőszolgálat. Kellő létszámban, felkészült műszaki irányítók és gátőrök folyamatosan dolgoznak a helyszínen. Az árvédekezéshez szükséges eszközök rendelkezésre állnak.

Mura és a mellékvízfolyások

Továbbra sem csökkent a magasabb hegyekben a korábban felhalmozódott hó. Az Országos Vízügyi Szolgálat számításai szerint a Mura vízgyűjtőn a sokéves átlagot jelentősen, – négyszeresen meghaladó hó mennyiség található. A hideg idő miatt hó készlet csökkenés még nem tapasztalható. Az ebben az időszakban előfordult maximumot is meghaladó a számított mennyiség.

A Murán Letenyénél csütörtökön még áradt, ill. stagnált a folyó vízszintje, péntek reggelre azonban a teljes szakaszon apadás tapasztalható. Ez a tendencia várhatóan hétvégére is megmarad.

Tormaföldénél is csütörtök délelőtt óta apad a folyó, azonban jelentős völgyi elöntések vannak. Amennyiben a péntek-szombati csapadék az előre jelzettnek megfelelően nem lesz jelentős, úgy a hétvégén további lassú apadás várható.

Továbbra is I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Ezeken a szakaszokon is állandó figyelőszolgálatot tartunk és bejárást végzünk, a védőművek, zsilipek és egyéb műtárgyak állapotát folyamatosan vizsgáljuk. Murakeresztúron a nagy mennyiségű belvíz miatt továbbra is folyamatos a szivattyúzás.

A Principális-csatorna csütörtökön ugyan nagyon lassan, de összesen 5 cm-t apadt. A további apadási tendencia a Mura folyó apadási ütemének függvénye.

Maga a Principális csatorna a vízügyi igazgatóság kezelésében van, de a Nagykanizsán lévő védtöltés önkormányzati tulajdonú, így a kritikus területen az önkormányzat védekezik. Az árvízvédekezéshez  Igazgatóságunk  szükség esetén mindenkor  műszaki segítséget nyújt.

Kerka tározó,  Alsószenterzsébet

A fokozatnak megfelelő védekezési tevékenység történik. Figyelőszolgálatot tartunk, zsilipek vízzárósságának ellenőrzése, vízmércék leolvasása folyamatos. A zsiliptáblákat nem mozgattuk. A tározó folyamatosan ürül.

Kebele tározó,  Zalaszombatfa

A fokozatnak megfelelő árvízvédekezés zajlik. A figyelőszolgálat, a zsilipek vízzárósságának ellenőrzése, a vízmércék leolvasása folyamatos. Zsiliptábla mozgatása itt sem történt. A tározó folyamatosan ürül.

A Kebele vízfolyáson csütörtök délutántól Rédicsnél felgyorsult az apadás. A további apadási tendencia a tározó működtetésétől függ.

A szlovén társszervekkel továbbra is folyamatos és állandó a kapcsolattartás.

Belvízvédekezés a Kis-Balatonon

A Kis-Balaton belvízvédelmi rendszerben a lehullott nagyobb csapadékmennyiség, és a területen található belvíz miatt folyamatos továbbra is a szivattyúzás. A III. fokú belvízvédelmi készültség továbbra is érvényben van. Állandó figyelő- és őrszolgálatot tartanak. A főcsatornák mértékadó vízmércéinek, vízállásainak leolvasása folyamatos. Gondoskodnak a megfelelő vízkormányzásról, szivattyútelepek üzemeltetéséről, műtárgyak megfelelő kezeléséről is.

A hidrológiai és vízkárelhárítási ügyelet továbbra is állandó és folyamatos. Hidrológus munkatársak kapcsolatban állnak az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a külföldi vízügyi kollégákkal. A hidrológiai mérőcsoportok árvízi vízhozam mérést végeznek. A gátőrök és műszaki szakemberek állandó, fokozott figyelőszolgálatot tartanak, és folyamatos bejárást végeznek - közölte Gaál Róbert központi védelemvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!