Hírek

2013.06.05. 12:01

Adósság nem volt, kompenzációt kér Zalaszentgrót

Baracskai József, Zalaszentgrót polgármestere, országgyűlési képviselő úgy véli, az adósságkonszolidációnak azokat a településeket is érintenie kellene, melyek nem halmoztak fel tartozásokat.

Sámel József

Erről - a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége zalai elnökeként is - beszélt szerdai sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a kormányzat folyamatos sikertörténetként értékeli az adósságkonszolidációt, ám arról már jóval kevesebb szót ejt, hogy kapnak-e valamit azok a települések, melyeknek nem volt adósságállománya. Ígéretek ugyan voltak ezzel kapcsolatosan, ám előrelépés nem történt. Márpedig az érintett települések, azok vezetői jogosan háborodnak fel a kompenzáció hiánya miatt. Már csak azért is, mert jó gazda módjára dolgoztak, s nem adósították el a településüket.

- Zala megyében 117 települést érintett az adósságkonszolidáció, e számból látszik, hogy a községek több mint fele nem kapott semmit. Annak ellenére, hogy jól gazdálkodtak - mondta. - A Belügyminisztérium részéről volt megkeresés, kérték, hogy április végéig írjuk le, mit szeretnénk megvalósítani. Zalaszentgrót kész anyagot küldött, benne a megvalósítani kívánt tervekkel. Egyebek között a Városi Művelődési Központ épületének felújítása, játszóterek kialakítása, a vízelvezetés megoldása, illetve a sportszervezetek nagyobb támogatása szerepelt a beadványunkban. Mindez olyan fejlesztés, beruházás, melyet önerőből nem tudunk megvalósítani.  Válasz azonban nem érkezett. Úgy gondolom, a megoldás az lenne, ha megnéznék egy Zalaszentgróthoz hasonló nagyságrendű város adósságkonszolidációjának mértékét, s az alapján állapítanák meg a segítség, a kompenzáció mértékét. Kétségem nincs afelől, hogy Zalaszentgrót, s a konszolidációból kimaradt települések jogosan kérik a kormánytól, hogy részesüljenek kompenzációban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!