Hírek

2013.07.01. 18:56

Nyitva a ZA KO

Zalaegerszeg - A két hétig tartó I. ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztivál (ZA KO) nyitó rendezvényeként hétfőn Gábor Miklós színművész nevét vette fel a belvárosi Eötvös köz.

Magyar Hajnalka

Az ünnepség kezdetén Gábor Miklós hangja csendült fel a Hamletből. A jellegzetes orgánum felidézte karakterét, s vele együtt a legendás kalapot és ballonkabátot, amit az egerszegi Hevesi Sándor Színház Tragédia előadásán Luciferként viselt. E rekvizitumokat immár a Göcseji Múzeum őrzi – utalt a névadó kultúrtörténeti jelentőségére Gyutai Csaba polgármester, amikor a zalaegerszegi születésű színészóriásra emlékezett. Szólt édesapjáról, aki az egerszegi mozit alapította, s azon filmszerepeiről (Valahol Európában, Mágnás Miska, Állami áruház, Ki beszél itt szerelemről?), amelyekkel több generáció emlékezetébe is belevéste magát. Ezt követően a család nevében Gábor Júlia idézte fel édesapja zalai kötődéseit. Ő ugyan már Budapesten született, mégis mindig a szelíd, lankás táj dobogtatta meg a szívét, ami édesapja számára a szülőföldet jelentette – mondotta. Gábor Miklós az egerszegi mozi karzatán tette meg az első lépéseket, majd ez a világ egész életére megigézte. Játszó és játékos felnőttként jellemezte őt leánya. Nem is csoda, hiszen amikor Júlia gyerekként tudakolta, mit csinálnak egész nap a szülei, nem a megszokott „dolgoznak" választ kapta a nagymamáktól, hanem azt: játszanak... Külön köszönetet mondott az utcanévadás ötletét felvető EZE-nek, s elnökének, dr. Kocsis Gyulának, mint mondotta, e gesztus révén édesapja hazatalált.

Az utcaavató után Szunyoghy Viktória alkotásaiból nyílt kiállítás a Mártírok utcai volt Öltönyházban, majd este az első előadás is megkezdődött a Kvártélyház színpadán. Ez alkalommal Bence Lajos Lendvai képek című zenés színjátéka szerepelt a műsoron. A most debütáló ZA KO, az immár hetedik alkalommal megrendezett Kvártélyház Nyári Fesztivál első két hetét tölti meg a kortárs művészet változatos programkínálatával. Független, pályakezdő művészcsoportok lépnek a közönség elé a Kvártélyházban és az AquaCityben, de lesz Péterfi Bori koncert is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!