Hírek

2013.07.19. 15:25

Széles szakmai struktúrával - Beszélgetés a keszthelyi Georgikon Kar új dékánjával

Keszthely - Dr. Polgár J. Péter a Georgikon Kar tanévzáró ünnepségén vette át a dékáni kinevezéséről szóló latin nyelvű díszoklevelet a Pannon Egyetem rektorától, dr. Friedler Ferenctől.

Sámel József

S bár a munkát már július elsején megkezdte, az intézmény hallgatóival hivatalosan szeptemberben találkozik először. A Zalai Hírlap a terveiről kérdezte.

– Nagy múltú, patinás intézmény irányítását veszi át, számos feladattal, kötelességgel. Hogy érzi magát az új tisztségében?

– Készültem erre a feladatra, mint tanszékvezető két egymástól nem túl messze lévő szoba között ingázom. Nem osztom meg az erőimet, teljesen más időbeosztást és szemléletet kellett kialakítanom. Látom a feladatokat, s ennek komoly előnye van. Az előző dékánunk, dr. Dublecz Károly – akinek leköszönése törvényi változás következménye – már jó félévvel ezelőtt bevont azoknak a feladatoknak a tárgyalásába, melyekről úgy ítélte meg, hogy hosszú távon meghatározóak lesznek a kar szempontjából. Tehát nem csupán a kar, hanem a kari vezetés oldaláról is van előnye a jelenlegi pozíciómnak.

Dr. Polgár J. Péter: – Felkészültünk, adottak a stratégiai terveink. Fotó: Sámel József

– Adódik a kérdés: az új dékán személyével mi változik a Georgikon Karon?

– Úgy vélem, stílusban, munkatempóban nem lesznek lényegi változások, hiszen nem egy személy határozza meg a kar külső megjelenését, illetve belső munkafolyamatait. Jól működő apparátust vettem át, s eredményesen funkcionáló egyetem tagja vagyunk. Ezzel együtt a dékán személye külső és belső ügyekben természetesen meghatározó. A különbségek személyem tekintetében majd az új feladatok függvényében alakulnak ki.

– Akkor mégis várhatók változások. Említene néhányat?

– A Pannon Egyetemet több mint két éve vezető rektor irányítása alatt új vezetői szemlélet jelent meg. A munkastílusnak egyik új eleme, hogy a Dékánok Tanácsának komoly szerep jut az intézmény stratégiai feladatainak formálásában. Ezt a fajta stílust kari szinten is megpróbálom érvényre juttatni, mégpedig minden szinten. Szeretném kiterjeszteni az egységvezetők személyes felelősségvállalását. A felsőoktatás egyre komolyabb problémákkal küzd, s bár az egyetem e tekintetben szerencsés helyzetben van, a stabil, eredményes működtetés komoly napi munkát, áldozatokat követel. Ezért fontos, hogy a tanszékvezetők a rendelkezésükre álló személyi állománnyal, illetve a gazdasági forrásokkal praktikusan tervezve rendelkezni tudjanak. Látjuk, hogy a pályázatorientált finanszírozásban van a jövő, ezért évekre előre pontosan tudnunk kell, hogy milyen prioritásokat kell erősíteni, melyek járulnak hozzá a kar erősítéséhez. Vagyis precízen össze kell hangolnunk a humán erőforrásokat és gazdasági tevékenységeinket.

– A Georgikon Kar beiskolázási eredményei önmagukért beszélnek. A hallgatói létszám megtartása, növelése továbbra is az elsődleges célokhoz tartozik?

– Az elmúlt 2-3 évben – az országos trendekkel ellentétben – javultak a Georgikon Kar beiskolázási mutatói. A pontos eredményt még most várjuk, ám annyit elárulhatok: lényegesen jobbra számítunk, mint 2012-ben.

– Köszönhető ez annak is, hogy a karon szerteágazó képzés zajlik?

– Valóban, széles szakstruktúrát alakítottunk ki, viszonylag sok, kisebb létszámú szakon oktatunk. Ennek előnye, hogy a hallgatókra nagyobb figyelmet fordíthatunk. Ugyanakkor az oktatói-kutatói létszámunk standard, és nagyon magasan minősített, de a kollégák leterheltek. Közben újabb és újabb projektek jönnek, s mindezen terhek mellett kell megfelelniük az oktatásban. E téren is fontos a racionalizálás, s elengedhetetlen az oktatási tevékenység folyamatos nyomon követése.

– A kinevezése négy évre szól. Lelki szemeivel milyennek látja 2017-ben a Georgikon Kart?

– Mindig arra vágytam, hogy stabil, nyugodt, tervezhető és működtethető környezetet lássak magam körül. Talán ha kívülről nem húzkodnák a céltáblát, akkor mindennek nagyobb biztonsággal tudnék nekiindulni. A taktikai és stratégiai lépések összhangját borzasztóan nehéz megteremteni. Néha a taktika győz, de akkor hosszú távon korrekcióra kényszerülünk. Azt szeretném elérni, hogy a kar és az egyetem stratégia mentén tudjon működni és ne az alkalmazkodás, a taktikázás biztosítsa a működési keretünket. Nem csak a múlt, hanem a jelenlegi tudományos potenciál és az éppen zajló fejlesztések is azt mutatják: felkészültünk, adottak a stratégiai terveink.

– Az oktatás és tudományos munka mellett tovább folytatják a nyitást a város felé?

– A közelmúltban együttműködési megállapodást írtunk alá a várossal, melynek lényege, hogy azt igazi tartalommal töltsük meg. Sport és közösségi tevékenységek tekintetében hamarosan indul egy közös projekt.

– Kapcsolat a hallgatókkal?

– Jó a kapcsolat a hallgatói önkormányzattal, az elnök úr nemrég járt nálam, megbeszéltük a teendőket, feladatokat. A HÖOK tagjait és a hallgatókat egyaránt partnernek tekintjük.

– A dékáni kinevezés az Ön életében is nagy változást jelent. Hogyan készül a hétköznapokra?

– A döntés előtt természetesen kikértem a családom véleményét, ők a támogatásukról biztosítottak. A vezetői feladatokkal számos elfoglaltság jár, melyeket a helyetteseimmel együtt biztosan jól tudunk majd kezelni.

– Kari rendezvényen mikor mutatkozik be először?

– A szeptemberi bulek táborban már köszöntöm az első éves hallgatókat. Aztán következik a tanévnyitó, amelyen a „hallgatóvá fogadom" kézfogás lesz az első hivatalos dékáni megnyilvánulás...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!