Hírek

2013.08.08. 15:24

TűzSárkányok felforrósítja a hétköznapokat

Nagykanizsa - A TűzSárkányok ugyan nem okádnak tüzet, ám a tűzfújásban remekelnek.

Benedek Bálint

Poi, legyező, angyalszárny, különféle méretű botok, néhány liter petróleum, kevlárkötél, gyufa és némi víz. A tűzzsonglőrök kellékei, melyek segítségével rendszerint látványos műsorral varázsolják el a közönséget. A Zala megyében egyedülálló TűzSárkányok Tűzzsonglőr csoportja fiatalokból áll, akik a Zalai Hírlap kedvéért az Erzsébet téren is megmutatták tudásukat, s érdekes show műsorral kápráztatták el a mobiltelefonjaikkal fotózó járókelőket.

Sőt a rövid bemutató olyannyira lenyűgözte egyiküket, hogy azonnal meghívta a csapatot az egyik középiskola szeptemberi évnyitó ünnepségére, ahol rendszerint zalai tehetségek is felléphetnek. A felkérés eléggé meglepte a TűzSárkányok zalakomári vezetőjét, Harmat Adriennt, hiszen mint azt elmondta: az már általános jelenség, hogy a fellépéseiket sokak telefonra vagy videóra rögzítik, de konkrét felkérést még nem kaptak a közönség soraiból. Természetesen örülnek a lehetőségnek, s ha minden a terveik szerint alakul egy tízperces műsorral biztosan bemutatkoznak az ünnepségen.

– Minden egy babzsákkal kezdődött – avatott be a részletekbe Harmat Adrienn. – Ezzel kezdtem el játszani, dobáltam, aztán egy zsinóron pörgettem a testem mellett. Eközben csodálattal figyeltem az interneten a tűzzsonglőrőket, akik bátor mozdulatokkal, kidolgozott koreográfiákkal, lendületes muzsikára folyamatosan tapsoló közönség előtt léptek fel. Szerelem volt első látásra, megtetszett és szinte minden gyakorlatot aprólékosan, kikockázva elkezdtem tanulni.

A fiatal lány először otthon a kertben próbálta ki tűzzel is, akkor valószínűleg nagyon óvatos lehetett, hiszen nem égette meg magát. A tüzes eszközök suhogása különleges élményt jelentett számára, s ezeket megosztotta a barátaival, akik a lenyűgöző élménybeszámoló hatására szintén csatlakoztak hozzá. 2010-ben négy lány csatlakozott a tűzzsonglőr csapathoz, ám az évek során átalakultak, mára Adrienn szerelme, a Radioaktív együttes dobosa, Einger Gábor is csatlakozott hozzájuk. S két nemesvidi testvérpár Németh Dórát és Mártont is elbűvölte a tűz, valamint a néhány hónapja a 17 éves Mikola Szilviával, valamint Hajmási Lucával és Hajmási Bálinttal együtt alkotnak egy csapatot.

– Nagyon jó barátok vagyunk, s mivel pontosan ismerjük egymás rezdüléseit a hibázás lehetősége minimálisra csökken – vette át a szót Einger Gábor. – Engem szó szerint feltüzelt az érzés, hogy a tűzzel ilyen csodálatos műsort alkothatunk. Ugyan mindenki autodidakta módon sajátította el a zsonglőrködés tudományát, ám a tűzvédelemre mindennél jobban odafigyelünk. A fellépés előtt rendszerint vízpermettel borítjuk be a testünket, elkerülve a megperzselődést, bár a félórás show alatt legalább két litert izzadunk ki, egyszóval nem vagyunk veszélyben.

A fiatalok eszközeikhez a tűzoltók ruháihoz hasonló, kevlár anyagot használnak, amit a műsor előtt tíz perccel alaposan megáztatnak petróleumban vagy naftalin-denaturált szesz-petróleum elegyében. Az anyag az éghető folyadékot alaposan magába szívja, majd meggyújtva ezek gőze ég el, ami pörgetve-forgatva és a magasba dobva azt a bizonyos kellemes suhogást hallatja.

– A poi láncon himbálózó gömb, a legyezőn több kevlár ujj helyezkedik el, az angyalszárny tulajdonképpen egy fonott kevlárkötél, míg a botok végére szintén ebből a speciális anyagból készült borítást gyújtunk meg – mesélt tovább Harmat Adrienn. – A világhálóról ugyan sokat tanultunk, de a koreográfiák összeállítása már egyedi TűzSárkányokra jellemző, hiszen ezeket mindig együtt igyekszünk megtervezni, a zenei aláfestés ugyancsak közös döntés eredménye.

A zalai produkció tagjai szívvel-lélekkel edzenek, hogy nívós produkciókkal rukkoljanak elő, s eddig jól haladnak, hiszen Nagykanizsán, Zalakaroson, sőt legutóbb Sopronban is nagy sikerrel szerepeltek. Mivel télen a fedett fürdőkben nehéz megoldani a tüzes fellépéseket, így szeretnének a jövőben a modern led technikával is szerepelni, mely nem éget, ám azonos fényhatást lehet elérni.

– Szerencsére tele vagyunk tervekkel, ötletekkel, elképzelhető, hogy a Radioaktív együttes új videó klipjében is bevetjük a tűzzsonglőrködést, felforrósítva a hatást – mosolygott Einger Gábor. – Azt vettük észre a közönség értékeli a veszélyt, állandóan tapsolnak, ez felpörget bennünket.

A TűzSárkányok ugyan nem okádnak tüzet, ám a tűzfújásban remekelnek. Ehhez elmondásuk szerint lycopodium (korpafű) spórákat fújnak a tűzre, ami ettől hirtelen belobban és látványosan elég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!