Hírek

2013.10.07. 17:20

A kultúrák közötti párbeszédet is erősíti a Roma Caravan

Zalaegerszeg - Mára nagyrészt eltűntek a hagyományos roma mesterségek és művészeti ágak, de azért térségünkben is fellelhetők még olyan „kulturális magok”, amelyeket érdemes összegyűjteni és bemutatni a szélesebb közönségnek.

Horváth A. Attila

Erre a megállapításra jutottak a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program „Roma Caravan" sorozatának szervezői, akik az identitás erősítésének szándékával kulturális bemutatót tartottak hétfőn a Keresztury VMK-ban.

Bogdán Iván, a szervező Hálózat az Integrációért Alapítvány munkatársa elmondta: 2011 nyarán indult és idén októberben zárul a Roma Caravan című kezdeményezés egy zalai, egy vasi és három szlovéniai partner együttműködésével (köztük van Crensovci, azaz Cserföld muravidéki település, ahol a helyi romatelepen végeztek fejlesztéseket). A pályázat hazai folyományaként felmérések készültek arról, hogy Zala és Vas megyében miből áll manapság az a roma kulturális kínálat, amelyet idegenforgalmi attrakcióként érdemes volna bemutatni. E hagyaték hasznosítására stratégiák készültek, a program részeként továbbá – az elfogadásnak, egymás megismerésének elősegítésére – táborokat is szerveztek gyerekeknek a partnerek. Mint elhangzott, a projekttel a társadalmi párbeszédet is ösztönözni kívánják, ezért többnyelvű honlap készül az eredmények publikálására. Bogdán Iván hangsúlyozta: Zalában egy állandó kiállítást is be lehetne rendezni roma képzőművészek és mesterek munkáiból.

A Keresztury VMK-ban e szellemi és tárgyi örökségből adtak ízelítőt hétfőn a szervezők és vendégeik. Ferkovics József festőművész, Váradi István fafaragó, valamint Barbarics Lajos kosárfonó munkáiból nyílt kiállítás,  illetve a zalai és vasi hagyományos cigány ruhákból is összeállítottak egy kis tárlatot. Kánya László cigányzenéje, valamint a Kanizsa Csillagai együttes fellépése kínált még élményt a látogatóknak, és a szlovén partnerek is műsorral készültek.

A kiállítás anyaga egy hétig marad a Keresztury VMK-ban, majd a jövő héten Lentiben, a művelődési házban, később pedig Lendván és Crensovciban mutatják be az alkotásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!