Hírek

2013.10.19. 10:35

Csokoládé napok a sportcsarnokban (fotókkal, videókkal)

Zalaegerszeg - Hatalmas érdeklődés kísérte a hét végén a Csokoládé napok programját. A Zalai Hírlap, valamint az Egerszegi Sport és Turizmus Kft. első alkalommal hozta el a városi sportcsarnokba az ország kiváló csokoládékészítő mestereit, akiknek minőségi termékeit természetesen meg is kóstolhatták a látogatók.

Horváth A. Attila

Nem túlzás kijelenteni, hogy rengetegen voltak kíváncsiak a kétnapos csokimustrára, ahol a hazai kézműves édességgyártás elismert képviselői várták kínálatukkal a közönséget. Húsz gyártó és megközelítőleg egy tonna csokoládé foglalta el szombaton és vasárnap a sportcsarnok küzdőterét, és a szervezők – amint előzetesen ígérték – Zalaegerszegen is üzembe helyezték az ország legnagyobb csokiszökőkútját. Emellett szakmai bemutatók – bonbon-, grillázs- és cukorkakészítés, marcipánszobrászat –, valamint a vendégek kreativitását igénylő programok – csokidekoráció, süteménysütöde – kínáltak élményt az „édes hétvégén". (Lapunk felajánlásával több fogyatékkal élő embertársunk is eljuthatott a rendezvényre.)

Ami a kiállítókat illeti, valóban az ország „szakmai krémje" látogatott el a fesztiválra. Jakobiczné Pályi Hajnalka mestercukrász Szolnokról hozta el Csokigyárát. A szakoktató tanulóival közösen („keverem-kavarom, csurrantom-cseppentem" mottóval) a csokiforgácsok készítését szemléltette: a meleg, folyékony csokoládét fóliára csorgatta, ott elsimította, majd egy célszerszámmal csíkokra „szelte" és különféle alakzatokat formált belőle.

– Most 53 százalék kakaótartalmú étcsokoládéval dolgozunk. Egy kis időre hűtőbe tesszük, hogy megszáradjon, és máris kész a desszert – mondta el a mestercukrász, akinek pultján gyönyörű csokirózsákat is láthattunk.

Néhány pulttal arrébb az általános iskolás Szabó Dani válogatott a bonbonokból.

– Ez a marcipános a kedvencem, de a fehér csokis is nagyon ízlik – válaszolt kérdésünkre a kisfiú.

A hatodik osztályos Horváth Bence pedig a saját süteményeit mutatta meg büszkén: a sütödében készített édességek teniszlabdát, szívet és focilabdát ábrázoltak. Bence nagymamája, Horváth Tiborné a szombat délelőtti programra érkezett, ekkor mutatták be ugyanis lapcsoportunk legújabb kötetét, a Csokoládés finomságok könyvét. Horváth Tiborné már a harmadik szakácskönyvünkben szerepel receptjeivel, s ezúttal a csokoládés puszedlit ajánlotta az olvasóknak. Mint érdeklődésünkre elmondta, az édesanyjától tanulta az aprósütemény receptjét, és örül annak, hogy másoknak is átadhatja e konyhai fortélyokat.

– Lapcsoportunk, a Pannon Lapok Társasága az ország egyik legnagyobb könyvkiadójává vált: receptkönyveink eddig több mint 100 ezer példányban keltek el – mondta el a legújabb, sorrendben kilencedik kiadvány bemutatóján Virrasztó Zsolt, a Zalai Hírlap főszerkesztője. Hozzátette: a Csokoládés finomságok könyve 200-nál is több receptet tartalmaz, és az az egyik érdekessége, hogy a legnevesebb hazai csokikészítők látták el ajánlásukkal.

– Az igazi értékét mégis az adja, hogy olvasóinktól kaptuk a bemutatott recepteket. Arra pedig különösen büszkék vagyunk, hogy rengeteg zalai recept is megtalálható a könyv lapjain – jelezte a főszerkesztő.

A szombat délutáni megnyitón (immár telt ház előtt) Gyutai Csaba polgármester is köszöntötte a Csokoládé napok közönségét. Mint mondta, az ötlet hallatán nem gondolták volna, hogy ilyen sikeres lesz a rendezvény. Gyutai Csaba – egy kis csokitörténeti bevezető után – szólt arról is, hogy napjainkban az Európai Unió átlagos csokoládéfogyasztása 5, Magyarországé pedig 3,2 kilogramm évente.

– Magyarországon kiváló csokoládégyártás volt egykor, de a nagy márkák zöme sajnos multinacionális vállalatok kezébe került. A mostani rendezvény azonban bizonyítja, hogy fellendülőben van a csokoládékultúra, és a kézműves termékekkel vissza lehet szerezni az ágazat hírnevét – jelezte a polgármester, megköszönve a szervezőknek az ötletet. Virrasztó Zsolt hangsúlyozta: ez a hagyományteremtő alkalom arról is szól, hogy megmutassuk a jó csokoládé titkát, hiszen nem csak alapanyag, szív és lélek is kell az igazán különleges édesség elkészítéséhez. Molnár Lajos Milán szakmai szervező végül jelezte: ritka az olyan alkalom, amikor ennyi neves kiállítóval lehet találkozni egy helyen.

Az ország egyik legismertebb csokoládékészítő mestere, Szántó Tibor különleges dominikai csokit ajánlott figyelmünkbe a rendezvényen. Mint mondta, magas savtartalmú, gyümölcsös ízű kakaófajtából készül a csoki, ezért vaníliát sem kell hozzáadni. Az ízesítésnél sokkal fontosabb a termőhely és a kakaófajta, tehát az, hogy a kakaó jó ízű legyen. Egyebek közt ez különbözteti meg a kézműves csokoládégyártást a tömegtermeléstől, fejtette ki a nemzetközileg elismert szakember.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!