2013.11.11. 16:55
Ettél már piros egeret?
Zalaegerszeg - Ki ne kapna kedvet egy kis konyhai, szobrászkodásos alkotásra, ha Balla Gábor és tanítványai művészetét közelebbről szemügyre veszi.
– Megkóstolnád a kismadarat formázó almát? – érdeklődött a megilletődött, de kíváncsi kislánytól a megyeszékhelyi Páterdombi Szakképző Iskolában oktató Balla Gábor szakácsmester. Közben a keze munkája nyomán a piros almából pillanatok alatt kikerekedett egy galamb, szárnyakkal, csőrrel, helyes faroktollakkal.
Balla Gábor mesterszakács egy tálnyi szobrot mutat éppen. A zöldségek, gyümölcsök engedelmes alapanyaggá válnak a keze alatt. Fotó: Pezzetta Umberto
A tanár úrral, aki már Ausztriában is tanulmányozta az ételszobrászatot, szombaton találkoztunk a Keresztury VMK-ban a megyei pályaválasztási napon, ahol két ügyes tanítványával, Kertész Natáliával és Kovács Ádámmal együtt a vendéglátás és a szakácsművészet iránt fogékony fiatalokat fogadták az iskola standjánál. A kedvcsináló pedig nem is lehetett volna jobb, mint az ételszobrászat. Az asztalon pálmafás jelenet ragadta meg a tekintetet, a pálmafa törzse sárgarépából, a levelei kaliforniai paprikából voltak, mellette vidám citrommalacka és retekegérke állt, míg a másik tálon paradicsomból varázsolt rózsa, uborkakehely, hagymaliliom kölcsönzött romantikus hangulatot a helynek.
– Az alkotásoknak csak a fantázia szabhat határt, de persze nem árt hozzá némi kézügyesség – magyarázta Balla Gábor, hozzátéve, ez utóbbi jól fejleszthető. Ő maga aznap egy kerámiakéssel dolgozott, de megteszi bármilyen éles vágószerszám. Mindezek mellé némi türelem és jó minőségű alapanyag szükségeltetik. Az ő diákjai harmadévre már teljesen egyedül képesek gyümölcsből, zöldségből szobrokat készíteni.
Minden terített asztal éke lehet a megformázott étel
– A végén el is fogyaszthatják a végterméket, így az egészséges táplálkozás is biztosított.
Balla Gábor azt mondja, bármilyen, a kertben megtalálható termény alkalmas lehet az ételszobrászat alapanyagának, csak ismerni kell a természetüket. A felületi barnulást a citromos víz akadályozhatja meg. A gasztronómiai divat világszerte sikereket arat, a magyarok ebben is nagyon jók, tudom meg a szakácsmestertől. Számára a legnagyobb élmény egy Oscar-díjas szakács által készített, vékony hálóvá szétteríthető sárgarépa volt, amit egy budapesti nemzetközi versenyen látott.
– Persze, nem árulta el, hogyan csinálta.
A magyar konyhát egyébként mindenütt szeretik, hátha még e módon is feldobja az ember az asztalra kerülő étkeket.
– Otthon is érdemes kísérletezni, hiszen a gyerekek biztosan értékelni fogják, ráadásul szívesebben fogyasztják el a „nemszeretem" zöldségeket. Karfiolból például készíthetünk bárányt, fehér retekből szegfűt, a paprikából, paradicsomból rózsát. A dinnye a legszebb, leglátványosabb és a legnehezebb egyben, a dísztök, sütőtök a leghálásabb anyag, jól hagyja magát formázni.
A Kelet-Tirolban, szállodaiparban is tapasztalatot szerzett beszélgetőpartnerünk az iskola nevében elmondta, szerencsére elég nagy az érdeklődés a középfokú vendéglátóipari képzésük iránt, így külön öröm megmutatni a kunsztokat. Ezzel egyetértett a két ifjú leendő szakember is, akik szeretnének egyszer saját éttermükben szobrászkodni. A kezdet ígéretes...