Hírek

2013.11.16. 16:56

Felavatták a Nádasdy-Széchenyi várkastély látogatóközpontját

Egy kis település hatalmas alkotásaként jellemezte a felújított egervári várkastélyt dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter a szombati avatóünnepségen.

Magyar Hajnalka

Benkő Péter színművész szavalata nyitotta meg az ünnepséget, amelynek keretében felvatták a mintegy 638 millió forintos, döntően az unió által finanszírozott fejlesztés eredményeként megszületett turisztikai látogatóközpontot.

A reneszánsz várkastélyok mindennapi életét bemutató központ hiánypótló szerepet tölt be, értékét tovább növeli, hogy hiteles helyszínen, tudományos kutatások által megalapozott ismereteket és élményeket közvetít.

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter (középen) átvágja a nemzeti színű szalagot Manninger Jenő megyei közgyűlési elnök (jobbról) és Szijártó József, Egervár polgármestere  társaságában (Fotó: Magyar Hajnalka)

Elsőként Szijártó József, Egervár polgármestere szólt a projekt részleteiről, kiemelve hogy egy alig 1100 lelket számláló település vágott bele e hatalmas feladatba, amihez szerencsére segítő partnereket talált. Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke fontos pillanatnak nevezte a kastély átadását, ami a megye egyik kiemelt turisztikai attrakciója lehet. Felelevenítette a történelem azon dicső pillanatait, amikor  az egervári vár falait védő katonákon múlt nagyon sokak élete,  sorsa.

Ezt követően dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter szólt, a régmúltba nyúló családi  történettel érzékeltette a vár jelentőségét. Mint elmondta, ősei a mohácsi csatavesztést követően Szeged mellől menekültek a Szombathely melletti Oladba, s leltek biztonságra, oltalomra. Köszönhetően a végvárakban, köztük Egerváron küzdő vitézeknek, akik gyakran zsold nélkül, mostoha körülmények között álltak helyt. A jelenről szólva kiemelte, az egerváriak nem maradtak magukra a kastély megmentéséért folytatott küzdelmükben, s nem maradnak magukra holnaptól sem, amikor fenn kell tartani, s működtetni a létesítményt.

Zárásként dr. Virág Zsolt, a projektmenedzsment tagja beszélt a komplexum látnivalóiról. Kiemelte egyebek mellett a reneszánsz és a kora barokk termet, ahol korhű bútormásolatokat láthatunk, az egervári várkastély történetét 1288-tól, az első írásos említéstől napjainkig bemutató érintőképernyős időszalagot, valamint a Kárpát-medencében található négy sarokbástyás várkastélyok makettjeiből rendezett kiállítást. Összesen 60 ilyen erődítmény épült a történelmi Magyarország területén, amiből egyetlen egy, az egervári áll ma hazánkban.

A szalagátvágást követően a vendégek az okostelefonos látogatóvezető rendszer segítségével részletesen megismerkedhettek a látnivalókkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!