Hírek

2013.12.11. 18:05

Küzdelem a hátralékos lakókkal

Zalaegerszeg - Továbbra is sok lakó tartozik a társasháznak vagy a lakásszövetkezetnek a rezsivel, hallottuk a közös képviselőktől.

Szabó Judit

Zalaegerszegen a lakásszövetkezeti lakások esetében 3 és 10 százalék közé tehető azoknak a lakástulajdonosoknak vagy bérlőknek az aránya, akik nem fizetik rendszeresen a közös költséget. Plecskóné Kramarics Piroska, a Lakásszövetkezetek Zala Megyei Szövetségének elnöke elmondta, hogy idén nem tapasztalt változást a hátralékosok számában.

-Amíg devizahitelek terhelik a lakosságot, szerintem nem is várható javulás, legfeljebb csak akkor, ha az adósok valamilyen családi segítséget kapnak. A rezsicsökkentés csak annyiban változtatott a helyzeten, hogy a kintéévőségek kisebb mértékben emelkedtek - foglalta össze a lakásszövetkezeti elnök. Pozitívumnak azt tartom, hogy a fizetéssel elmaradók száma nem emelkedett ebben az évben, hanem stagnál. Ami viszont rossz hír. hogy milliós tartozások is vannak.

A központi fűtéses épületekben akár 40 ezer forint is lehet a közös költség a vízdíjjal együtt. Ahol nincs központi fűtés, ott 15-20 ezer forint körüli összeget kell fizetni, említette Plecskóné Kramarics Piroska. Több százezer forintos vagy milliós tartozás jellemzően a központi fűtéses lakóépületekben gyűlik össze.

-A behajtással kapcsolatban az a tapasztalatom, hogy az eljárás valamennyire felgyorsult. Ma már közjegyző is átadhatja végrehajtásra az ügyeket, bírósághoz csak akkor fordulunk, ha a hátralékos ellentmond vagy nem ismeri el a tartozást - tájékoztatott a lakásszövetkezeti elnök.

Felújítanak egy lakásszövetkezeti házat Egerszegen, az Erdész utcában. Így is lehet rezsit csökkenteni  Fotó: Katona Tibor

Nagy Istvánné, a tizenhárom zalaegerszegi társasház üzemeltetését végző Házmester Kft. gazdasági vezetője a kintlévőségekről elmondta: idén tovább emelkedtek, legfeljebb kicsit a tartozások növekedésének üteme lassult a rezsicsökkentés hatására.

-Többen a munkanélkülivé válás miatt kerültek olyan helyzetbe, hogy nem tudnak fizetni, de vannak olyanok is, akik egyszerűen nem hajlandók, mégha volna is pénzük a közös költségre - ismertette Nagy Istvánné. Minden évben meglehetősen tág költségvetést készítünk, ez garantálja, hogy a lakóház akkor is képes rendezni a szolgáltatók számláit, ha egy-egy lakótól nem folyik be a közös költség. Ezen kívül igyekszünk takarékoskodni: nyáron a fűtési átalányból megmaradt összegeket olyan számlára tesszük, amelyen jobban kamatoznak, így is összegyűlik egy kis tartalék.

A Házmester Kft. által üzemeltetett házakban a legnagyobb tartozás másfélmillió forint. A kintlévőségek behajtása érdekében mindig megindítják a szükséges eljárásokat, de a végrehajtásokkal kapcsolatban rosszak a tapasztalataik.

-Van olyan lakás, amelyet a nyolcadik árverés után tudtak értékesíteni mondott egy példát Kuliffay Ede, a Házmester Kft. ügyvezetője. Az első öt árverésen az ingatlan árának 75 százaléka a kikiáltási ár. Szinte nem is volt jelentkező. A hatodik árverésen már 50 százalék volt az induló ár, de így is még kettő fordulóra volt szükség, hogy elkeljen a lakás. Végül, négy év elteltével 4,6 millió forint körüli áron vették meg, de ez alatt a négy év alatt se fizetett a lakó rezsit.

Kuliffay Ede, a Házmester Kft. ügyvezetője leolvassa a gázórát az egyik Pázmány utcai épületben  Fotó: Szabó Judit

Arra is van példa, hogy egy tulajdonos ellen egyszerre négy végrehajtási eljárás folyik. Az elsőt elindították, de utána sem fizetett, akkor az újból felhalmozódó tartozás miatt indítottak még egyet, majd még egyet..., s még az első sem ért véget.

A tartozó családokra gyakran haragszik a lakóközösség, elvégre a többiek által befizetett pénzből fedezik a fűtésüket, világításukat. Nagy Istvánné elmondta: számos ötlet felmerült már a társasházakon belül, hogy az adósokkal szemben hogyan lehetne fellépni, de mindig kiderül, hogy csak hivatalos úton.

-A lakók egyszer azt kezdeményezték, hogy ne engedjék a hátralékos családnak a lift használatát, de ez a gyakorlatban kivitelezhetetlen - jelezte a gazdasági vezető. Ugyanígy megoldhatatlan a fűtőtestek leszerelése, mert ahhoz be kellene menni a lakásba, de bírósági határozat nélkül erre nincs jogi lehetőség.

A közös képviselőkkel arról is szót váltottunk, hogy a rezsicsökkentést hogyan hajtják végre a tömbházakban. Plecskóné Kramarics Piroska elmondta: egyelőre elsősorban az egyedi fűtéses lakásokban érezhetik a lakók a kormányzati intézkedés hatását, hiszen ott közvetlenül jelentkezik a megtakarítás.

-A központi fűtéses lakásoknál más a helyzet. Tudni kell, hogy éves költségvetéssel dolgoznak az üzemeltetők, és a költségvetés megtervezésekor még nem tudják, hogy ki mennyit fog fűteni, milyen kemény lesz a tél, mennyi lesz a melegvíz-felhasználás. Ezért nagy rizikó a rezsit év közben csökkenteni. Biztonsággal az egyedi fűtéses lakásoknál lehet ezt év közben megtenni, a központi fűtéses lakásoknál csak az év végi elszámolásnál - vázolta Plecskóné Kramarics Piroska.

Ennek ellenére azoknál a házaknál, ahol ő a közös képviselő, meglépték év közben az idei első rezsicsökkentést, mert a házak megtakarításai ezt lehetővé tették. A rezsit egyébként energiatakarékos felújítással is lehet mérsékelni, ilyen munka zajlik jelenleg például a zalaegerszegi Erdész utca egyik lakásszövetkezeti házában.

A Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ) nemrég felhívta a figyelmet arra, hogy a közös költségeknek csak egy részét képezi a fűtési és világítási kiadás, és mindaz, amire a rezsicsökkentés vonatkozik. Ezen felül létezik felújítási és karbantartási, továbbá üzemeltetési díj is.

Ezt figyelembe véve még az is előfordulhat, hogy a közös költség jövőre stagnál vagy emelkedik, nem pedig csökken. Hogy pontosan mennyi lesz, az minden tömbházban a 2014. május végéig tartandó beszámoló közgyűléseken fog eldőlni. A LOSZ a tagjainak azt ajánlotta, hogy jól előkészített költségvetést készítsenek, ügyelve az anyagi biztonságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!