Hírek

2014.01.14. 10:55

Dohánybolti betörőket fogtak el Zalában (videóval)

Eddig százszázalékos eredményt mutattak fel a rendőrök a nemzeti dohányboltok ellen elkövetett bűncselekmények felderítésében.

Arany Gábor

Az elmúlt esztendőben megyénkben hét alkalommal törtek be nemzeti dohányboltba,  hat esetben csalók károsították meg az eladókat, egy ízben fegyveres rabló távozott zsákmányával.

A megyei rendőr-főkapitányságon kedden tartott sajtótájékoztatón elhangzott: mindegyik bűncselekmény tettesét elfogták. Dr. Farkas Tibor alezredes, a megyeszékhely városi rendőrkapitánya pedig sorozatbetörők kézre kerítéséről számolt be.

Tavaly július 10-én zalaegerszegi dohányboltban fosztogattak betörők. Befeszítették az ajtót, két táskát pakoltak meg sietősen az elől lévő cigarettacsíkokkal. Ténykedésüket ugyanis rögzítette a kamera, de a fekete ruhát és maszkot, kesztyűt viselő tettesekhez nem ez alapján jutottak el. A betörési sorozat szeptember 25-ig tartott, addig kilenc esetben jártak sikerrel a tettesek, az egyik helyen, Zalaszentgyörgyön azonban nem tudták levágni a lakatot. A rendőrök kitartó, összehangolt nyomozás után jutottak el a két tetteshez, a 33 éves, büntetett előéletű nagykanizsai férfihez és 39 éves, hasonlóan rovott múltú letenyei társához, akik azóta előzetes letartóztatásban vannak. Egy alkalommal segítőjük is akadt, a 38 éves letenyei férfivel szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt ki a bíróság. A gyanúsítottak nem tettek érdemi vallomást, nem működnek együtt a rendőrséggel.

A kék főkolompos öt esetben a betörés előtt nem sokkal autót is lopott, általában Opel Vectrát, de előfordult VW Golf is. Ezekkel közelítették meg a célpontot majd akció után már biztonságos távolságban átültek a saját gépkocsijukba, hogy minél kevesebb árulkodó nyomot hagyjanak maguk után. Zala megyében nyolc dohánybolttal próbálkoztak, illetve a somogyi Kaposfőn és Pécsen. Az utolsó alkalommal Söjtörön jártak, de az innen elvitt két zsák cigarettát már nem tudták eladni, mert a rendőrök ezeket megtalálták, amikor a tetteseket elfogták.

A dohányáruk és a váltópénzek eltulajdonítással közel nyolcmillió forint kárt okoztak.

Jelenleg egyetlen nemzeti dohánybolt elleni bűncselekményben, betörésben nyomoznak a rendőrök, közölte végezetül Nothoff Ingrid sajtófőnök. Ezt nemrég Nagykanizsán követték el, a tettest még keresi a rendőrség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!