Hírek

2014.01.08. 14:05

Már számolják a közöst

Zalaegerszeg - A társasházak közös helyiségeiben is propagálni kell februártól a rezsicsökkentést. Kötelező lesz kitenni a közös költségek rezsicsökkenésének kimutatását.

Hajdu Péter

A rezsicsökkentés ugyanis nemcsak az egyéni közműszámlákat érinti. Ezeken idén már külön sávban jelezni kell az állami gondoskodást. A társasházakban közös költségek is vannak, a kormányzat nem hagyhatja, hogy az itt elért megtakarítás így választások előtt csak úgy elsikkadjon a köztudatból. A közös képviselők nem kis pluszmunkával már javában dolgoznak a rezsicsökkentés közös költségekre gyakorolt hatásának a kimutatásán.

Zalaegerszegen a Lakáskezelő, Építőipari és Szolgáltató Kft. (LÉSZ Kft.) több mint 3 ezer lakás ügyeit kezeli, 8-tól a 100 lakásos társasházakig. Náluk is megkezdődött a felkészülés a rezsicsökkentés kimutatására, és a lakók tájékoztatására.

-A társasházi lakókat a közös tulajdon üzemelésével kapcsolatban tájékoztatni kell. Ilyen például a lépcsőház világítás, a szemétszállítási díj, a központi fűtéses épületek gázszolgáltatása, a vízszolgáltatás. Ezekkel kapcsolatban tavaly különböző időpontokban történt a rezsicsökkentés, aminek a hatását ki kell mutatni az épület egészére vonatkozóan. Először február 15-ig kell ezt megtenni. Hirdetményt kell kirakni az épület összes közös részén, tehát gyakorlatilag minden lépcsőházban, jól látható módon. Ebben a hirdetményben költségenként ki kell mutatni, hogy mennyi volt a fizetett összeg, és mennyi a kimutatott rezsicsökkentés - mondta el érdeklődésünkre Pais Kornél, a LÉSZ Kft. ügyvezetője.

A LÉSZ Kft. ügyfélszolgálatán a rezsicsökkenést számolják, előtérben Fonyadt Mária ügyintéző Fotó: Katona Tibor

A tavalyi évre vonatkozó éves kimutatás mellett idén már folyamatosan a havi közös költségek rezsicsökkenését is ki kell számolni, azt is kifüggesztve a lépcsőházakban. Az ügyvezető elmondta, ez a munka egyik része. A törvény azt is meghatározza, hogy az éves beszámolót ki kell egészíteni, a lakók felé egyénileg is ki kell mutatni, hogy a közös költségek csökkenése az egyéni befizetéseket mennyivel módosítja, lakásonként.

Mi történik akkor, ha a tavaly meghozott társasházi költségvetési tervhez képest mégsem csökken, hanem növekszik a rezsi? Ettől idén nem kell tartani, mert enyhe a tél.

-A központi fűtéses épületekben vetődik ez fel. Azt javaslom, hogy ilyen esetben a hirdetményen közöljük a megnövekedett fogyasztás adatait is. A kimutatott megtakarításról pedig a ház hozhat határozatot. Ha a szabályzatuk lehetővé teszi, visszaoszthatják a lakóknak, tehát vagy visszafizetik, vagy jóváírják az egyenlegükben. De ha a ház másként dönt, másra is költhetik a megtakarított összeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!