Hírek

2014.02.20. 16:50

Egyetemistákat is bevonnak a katasztrófavédelembe

Zalaegerszeg - Az országban egyedülálló módon a felsőoktatásban tanulókat is igyekszik a katasztrófavédelembe bevonni a megye polgári védelmi szövetsége, amely csütörtökön évet értékelt.

Arany Gábor

A megyei szövetség elnöke, Kemény József érdeklődésünkre elmondta, eddig öt alkalommal vettek részt az egyetemisták, főiskolások országos találkozóján, tavaly például Zánkán. Úgy látja, ez a korosztály, amelyikre ilyen szempontból kevés figyelem esik. A felnőtt lakosság polgári védelmi felkészítésének megvan a kialakult rendje, mint ahogy az általános és középiskolások számára is évente szerveznek versenyeket. Tavaly például több száz diák ismerhette meg a katasztrófavédelem feladatait, a civilizációs és természeti veszélyforrásokat, a megelőzések lehetőségeit. Megyei versenyüket április 19-én az egerszegi Dísz téren rendezték meg 12 csapat részvételével. Az egerszegi Landorhegyi-Pais iskola diákjai pedig részt vettek az ausztriai Safety Tours elnevezésű gyermekbiztonsági olimpián, ahová tizedik alkalommal küldött versenyzőket megyénk.

E sorba illeszkedik tehát a felsőfokú tanulmányokat folytató fiatalok tájékoztatása. A zánkai rendezvényükön a polgári védelmi eszközök bemutatása mellett kiemelt figyelmet szenteltek a 2013-as árvízi veszélyhelyzetnek, a megelőzés és a védekezés ismertetésének. Erről olyan zalai fiatalok is beszéltek, akik részt vettek a győrújfalui árvízi védekezésben.

Épül a nyúlgát a tavalyi, tizenkét csapattal megrendezett megyei katasztrófavédelmi versenyen  (Fotó: A szerző)

A megyei szövetség az elmúlt évben több települési gyakorlat lebonyolításban vett részt. Ezek célja a polgári védelmi szervezetek összekovácsolása, valamint az önkéntesekkel és a résztvevő gazdálkodó szervezetekkel való együttműködés megteremtése volt. Ilyenre került sor Egervár, Zalabaksa, Rédics, Pusztaederics, Tófej, Zalaegerszeg, Újudvar, Zalaszentgrót, Sümegcsehi, Letenye településeken. Ezek során egyebek mellett életveszélyes épületeket bontottak el, gátat magasítottak, illetve építettek, csapadék-vízelvezető árkokat tettek rendbe, veszélyes fákat vágtak ki. A településen élők a felkészítés során megismerték a helyileg bekövetkezhető katasztrófákat, azok okait, a megelőzés feladatait és a védekezés módját, valamint a polgári védelem feladatát, a polgármester szerepét ebben, a közösség összefogásának jelentőségét, erejét. Kemény József mindehhez hozzátette, a felkészítések, a gyakorlatok gazdasági haszna többszöröse a a megyei védelmi bizottság által erre fordított 2,8 millió forintnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!