Hírek

2014.03.05. 15:24

Pártokat bírságoltak az OEVB-k

Több jelölőszervezet a törvényi előírás ellenére nem adta le a választási irodáknak március 3-án 16 óráig a korábban felvett valamennyi ajánlóívet.

Horváth A. Attila

Emiatt Zala megye két körzetében is bírságokat szabtak ki az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok (OEVB-k). Az egyéni választókerületek központjában (székhelyén) működnek az OEVB-k, amelyek a városi honlapokon teszik közzé a választással kapcsolatos határozataikat. E nyilvános adatbázisok szerint szerda délutánig Zala megyében összesen 11 esetben állapítottak meg bírságot a bizottságok. Az 1. számú (zalaegerszegi) körzetben az OEVB a Keresztény Magyarok Szövetsége jelölőszervezetre mintegy 12,6 millió forint, a Negyedik Köztársaság Pártra 4,5 millió forint, a Magyar Republikánus Politikai Pártra 50 ezer forint bírságot szabott ki. A 2. számú (keszthelyi) körzetben az OEVB a Társadalmi Béke Pártot mintegy 1,3 millió forintra, az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Pártot 550 ezer forintra, a Keresztény Magyarok Szövetségét 12,6 millió forintra, a Magyarországi Cigánypártot 100 ezer forintra, a Seres Mária Szövetségesei jelölőszervezetet 50 ezer forintra, az Összefogás Pártot 860 ezer forintra, az Új Dimenzió Pártot 2,2 millió forintra, az Új Magyarország Pártot pedig 200 ezer forintra bírságolta. Nagykanizsa város honlapján, a helyi OEVB határozatai között szerda délutánig nem tettek közzé bírságról szóló döntést a 3. számú választókerület vonatkozásában.

A bírságot megállapító határozatok ellen a Nemzeti Választási Bizottsághoz címezve lehet fellebbezést benyújtani az OEVB-nél; ennek a határozat meghozatalától számított harmadik napig kell megérkeznie. A bírságokat egyébként a határozatok jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül, a Nemzeti Választási Iroda számlájára kell befizetni.

Az előbbiekben felsorolt jelölőszervezetek azért kaptak bírságot, mert bizonyos számú ajánlóívet nem adtak le a jelöltbejelentési határidőig. A jogszabály értelmében a bírság összege minden be nem nyújtott ajánlóív után a kötelező legkisebb munkabér havi összegének fele. A Zalában legnagyobb összeggel megbírságolt jelölőszervezet (Keresztény Magyarok Szövetsége) a zalaegerszegi és a keszthelyi választási irodától is 250-250 darab ajánlóívet igényelt, de ezek közül egyet sem adott le március 3-án 16 óráig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!