Hírek

2014.05.09. 10:48

Ökoturisztikai létesítményeket avattak a Keszthelyi-hegységben

Vállus – A Keszthelyi-hegység újabb csodálatos részeit fedezhetik fel a turisták annak köszönhetően, hogy a Bakonyerdő Zrt. pénteken - összesen mintegy 37 millió forintos ráfordítással - tanösvényt, kilátót és pihenőházat avatott.

Sámel József

Új kilátó várja az erdő szerelmeseit a Láz-tetőn. Fotó: Sámel József

Varga László vezérigazgató elmondta: a Bakonyerdő Zrt. a Balaton kiemelt üdülőkörzet négy tagtelepülésén, Gyenesdiáson, Vonyarcvashegyen, Balatongyörökön és Válluson valósítja meg a a Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztése Darnay-Dornyai Béla öröksége nyomán elnevezésű pályázatot. A projekt a kilátók és pihenőhelyek építésén kívül egy látogatóközpont kivitelezését, tanösvények létrehozását is magában foglalja. Ennek keretében készült el a Balatongyörök és Vonyarcvashegy határában a Büdöskúti pihenőház, a Cseri kapu pihenőhely, valamint a balatongyöröki ésvállusi tanösvény. Utóbbi 14 kilométeren, 15 állomáson keresztül tárja fel a környék természeti szépségeit. A Györöki tanösvény nyolc állomáshelyes, kiindulópontjának a Büdöskúti pihenőhelyet tekinthetjük. A 380 méter magas Láz-tetőn 18 méter magas, fából készült kilátót építettek, melyről a Kovácsi-, Tátika- és Meleg-hegyre egyaránt csodálatos panoráma nyílik. A Cseri kapu a Vonyarcvashegy felől érkezők számára képez bejáratot, asztalokkal, padokkal, pihenőházzal. Varga László hozzáfűzte: a létesítmények szolgálják a turistákat, akik bizakodása szerint egyre többen lesznek. Herczeg Béla Vállus, valamint Péter Károly Vonyarcvashegy polgármestere hasonló reményeket fogalmazott meg, kijelentve, hogy a létesítmények nem elzárják, hanem feloldják a vendégek turisztikával kapcsolatos lehetőségeit. Méltatta a beruházást dr. Szöllősi Jánosné, a Bakonyerdő Zrt. felügyelő bizottságának elnöke is.

A pályázat befejező eleme a Természet Háza látogatóközpont átadása lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!