Hírek

2015.01.06. 19:20

Ezekre figyeljünk a jeges tavakon, folyókon!

Zalaegerszeg - Az elmúlt napok hidegebb időjárásának köszönhetően a szabad vizeken jégréteg alakult ki.

Arany Gábor

Ez azonban még távol van attól, hogy biztonságosan rámerészkedjünk. Ahhoz, hogy a jég kellő szilárdságú legyen, teljesülnie kell több feltételnek: a jég minden pontjában legalább 12 centi vastag legyen, a felszíne sima, tehát a fagyás idején erős, viharos szél nem fújt, megyénk gazdag szabad vizekben, általános érvényű a szabály, hogy ezek jegén tartózkodni ott szabad, ahol nem tiltják. Ott is csak akkor, ha a jég megfelelő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni éjjel és korlátozott látási viszonyok között, járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével, kikötők és veszteglőhelyek területén, folyóvizeken és mellékágain.

Állóvizeknél a part közelében a jég rendszerint vékonyabb, néha üreges, ezért könnyebben törik. A meleg források különösen veszélyesek, mert nem mindig hoznak létre jégmentes helyeket, hanem csak elvékonyítják a jeget, ami nem látható. A vastag hó alatt a jég vékonyabb, mint hómentes helyeken. A folyóvizeknél a különösen vékony jég és jégmentes részek a sodorvonalban találhatóak, de a folyókanyarok külső oldalán is vékonyabb a jég. Sebes folyású szakaszokon, vagy kőtömbökkel teli szakaszon a jég szintén vékonyabb.

Olvadáskor a jég teherbírása akkor is erősen csökken, ha vastagsága változatlan.

Antal Tamás és Tislér Judit sétál a Csónakázó-tónál. Ők is kíváncsiak voltak rá, hogy milyen a jég. Fotó: Szakony Attila

Jégen járáskor nyugodtan és egyenletesen lépkedjünk, mert az eleséskor a jég beszakadhat. A jég beszakadását rendszerint előre jelzi ropogása, recsegése és a jég süllyedése. Ekkor a beszakadás esetleg még elkerülhető. Ha mégse, minden módon gátoljuk meg, hogy a jég alá csússzunk vagy lemerüljünk a vízbe. Ha sikerül, feküdjünk a jégre, így lesz nagyobb a felület, kisebb a terhelés a jégen. Lassú mozdulatokkal a lehető legnagyobb felülettel a jégen kússzunk a part felé.

Ha más kerül bajba, akkor hason csúszva induljunk a segítségre szorulóhoz, de ne közelítsük meg egészen. Az utolsó métereket valamilyen hosszú eszközzel, ággal, bottal, kötéllel, szíjjakkal, vagy ruhadarabokkal hidaljuk át. Ha több segítőtárs van, láncot alkosunk és mindenki hason fekve az előtte levő lábát fogva nyújtsuk oda a segédeszközünket és azzal húzzuk ki a szerencsétlenül jártat a jégre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!