Hírek

2015.03.20. 11:16

Repülőből szórják a rókáknak a veszettség elleni vakcinát

Zalaegerszeg – Évente két alkalommal, ősszel és tavasszal kerül sor az ország jelentős részében a rókák veszettség elleni orális immunizációjára.

Hajdu Péter

A hivatalos megfogalmazás azt jelenti, hogy csalianyagba ágyazott, veszettség elleni vakcinát juttatnak ki a vadászterületekre, többnyire repülőgépről. A csalit felveszi,    és megeszi a róka. Áprilisban indul az idei tavaszi rókaimmunizációs kampány, pénteken erről tájékoztatták a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságán a vadásztársaságok hivatásos vadászait, akiknek ezzel kapcsolatban kötelezettségeik is vannak.

Az országban március 28. és április 12. között 67 ezer négyzetkilométeres területre összesen 1,4 millió vakcinát juttat ki a feladattal megbízott Hubertus Kft. Zala megyében, mint Heltay András, a cég vezetője a vadászokat tájékoztatta, április 5-10. között bonyolítják le a tavaszi kampányt. Erről időben tájékoztatni kell a kiosztott plakátok kihelyezésével a lakosságot, és az érintett települések polgármestereit. Fontos tudni, hogy az immunizáció alatt, április 5-től 21 napig tartó ebzárlat lesz elrendelve, ami azt jelenti, hogy a kutyákat az udvarokból nem szabad kiengedni, illetve csak pórázon sétáltathatók lakott területeken kívül is. Erre azért van szükség, nehogy a rókák számára kiszórt vakcinát megegyék. Egyébként nem lenne bajuk tőle, de elég drága dolog, aminek beszerzését az unió finanszírozza, és nem nekik szánják. Egyébként, mint elhangzott, 2013 és 2014 októbere között az országban 47 veszett állatot regisztrált az állategészségügyi hatóság. egy kutyát, egy kecskét, egy őzet, két szarvasmarhát, a többi róka volt. Szerencsére Zala megyében 2003 óta nem volt a veszettséget illetően pozitív eset, itt csak a megelőzés a cél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!