Hírek

2015.04.08. 15:05

Ha tévedünk, fizethetünk

Zala sereghajtó a megyei E-matricák értékesítésében. A vásárlók pedig - és ez már országos tendencia - önkéntelenül ugyan, de néha hibáznak a matricák megváltásakor - pedig érdemes odafigyelni, mert sokat lehet bukni.

Horváth-Balogh Attila

Minderről Kibédi-Varga Lajos, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivője tájékoztatta lapunkat.

Mint azt elöljáróban elmondta: januártól március utolsó napjáig összesen 2,97 millió darab E-matricát értékesítettek, bruttó 23,4 milliárd forint értékben. A legtöbb, 1,47 millió darab a hetiből fogyott, de a megyei matricák is „ezüstérmesek" a maguk 949 ezer darabos értékesítésével. A hazai díjköteles úthálózaton autózók az év első 3 hónapjában 20 százalékkal több országos éves jogosultságot vásároltak, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A havi matricából viszont 25 százalékkal kevesebb fogyott. A heti 10 napos matricából változatlan a fogyás. A szóvivő szerint a vásárlási szokások átrendeződésében a megyei matricák bevezetése játszott szerepet, mely úgy tűnik, elsősorban a havi matricák értékesítését rontja. A legtöbb megyei matrica Pest megyében fogyott, csaknem 597 ezer darab, Fejérben 96 ezer, Győr-Moson-Sopronban pedig 50 ezer. Zala a sereghajtók közt található, itt 5200 megyei matrica talált gazdára.

Kibédi-Varga Lajos arra is felhívta a figyelmet: az autósok egy része bizony, szankciónak teszi ki magát azzal, hogy nem kellő figyelmességgel váltja meg matricáját.

– Tipikus tévesztés, hogy a januártól már D2 kategóriába tartozó járművekre D1 kategóriában váltanak jogosultságot – magyarázta. – Ez azonban a szabályozás értelmében jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után. A díjkategóriák a forgalmi engedély hatósági bejegyzései alapján állapíthatók meg. Szintén gyakori hiba, hogy a 15 személyes autóbuszok üzemeltetői nincsenek tisztában azzal, hogy járművük mely díjkategóriába tartozik, és tévesen D1-ben, vagy D2-ben váltanak jogosultságot. Más a rendszámot téveszti el, ebben az esetben legfeljebb 3 karakterig lehet korrigálni, karakterenként 1470 forintért. Újdonság az "U" díjkategória, mely csak az autóbusz utánfutójára vonatkozik. Ha az utánfutót 9 személyes mikrobusz vontatja, akkor a busznak D2-, az utánfutónak pedig U kategóriát kell váltani. Szintén gyakori hiba, hogy a díjköteles szakaszra az autós utólag vesz matricát.

A szóvivő jelezte: a megszokott 10 napos, havi és éves matricák is megmaradtak, ha érvényesek, megyei matricát nem kell melléjük venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!