Hírek

2015.07.14. 14:34

Autókat árult és adót csalt

Zalaegerszeg – Autók kereskedésével foglalkozott, de az adófizetéssel és könyveléssel hadilábon állt az a 41 éves férfi, aki ellen nemrég emeltek vádat.

Arany Gábor

Az egerszegi H. Gábor  által alapított gazdasági társaság 2009 augusztusában kezdett gépjárművek kereskedelmével foglalkozni, a megyeszékhelyen, s ez tartott 2011 januárjáig. A férfi külföldről hozott be és adott tovább autókat, vagy éppen idehaza vásárolt fel és javítás után adott el gépkocsikat. H. Gábor azonban a használt gépjárművek eladásáról, valamint a közvetítői tevékenységről a cége nevében nem állított ki számlát. Ellenben a különböző járművekhez beszerzett és felhasznált üzemanyagokról szóló közel félezer számlát a cég könyvelésébe beállította, áfa-tartalmukat levonható adóként szerepeltette. Az említett időszakban a kft. adóbevallást határidőre nem nyújtott be, amiket viszont önellenőrzésben késve beadott az adóhatósághoz, azokban nem a valós adatok szerepeltek. Ezzel a módszerrel a fizetendő adót 8,2 millióval csökkentette, és visszaigényelt 1,3 millió forintot – jogtalanul. Az utóbbi összegből közel egymilliót visszautalt az adóhatóság.

Az említett két évben – 2010-11-ben – az autókereskedő cégnél nem vezettek nyilvántartást a gépkocsik adásvételéről, az ezekről készült szerződésekben nem szerepelt az ár és a rendszám, és nem őrizték meg ezen időszak főkönyvi könyvelését sem. Emiatt a gazdasági társaság vagyoni helyzete  áttekinthetetlen maradt.

A történtek alapján a Zalaegerszegi Járási Ügyészség nemrég költségvetési csalás, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása, valamint a számvitel rendjének megsértése miatt emelt vádat a férfi ellen, közölte érdeklődésünkre dr. Kondákor Ferenc megyei főügyész.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!