Hírek

2015.12.01. 14:29

A mosoly és szeretet papja volt

Száz évvel ezelőtt, 1915. december 2-án látta meg a napvilágot dr. Huszár Imre, P. Jeromos a Vas megyei Egyházasrádócón, polgári család tizedik gyermekeként.

Szüleire, testvéreire mindig szeretettel emlékezett vissza idős napjaiban is, hiszen tőlük tanulta, örökölte figyelmességét, szelídségét, alázatosságát. Elemi iskolai tanulmányait szülőfalujában végezte. Esztergomban és Pápán járt gimnáziumba, majd 1937-ben Salzburgban, Budapesten és Szegeden folytatta felsőfokú tanulmányait. A ferencesek habitusát (ruháját) a búcsúszentlászlói kolostorban öltötte magára, ahol a noviciátust töltötte. Áldozópappá Zadravecz István ferences püspök szentelte 1941. június 8-án. 1944-ben az esztergomi ferences gimnáziumba került, ahol két év megszakítást leszámítva, 1991-ig élt, mint tanár, nevelő, később igazgató. A diákok nagyon becsülték és tisztelték Jeromos atyát, aki mosolyával és szelídségével, ugyanakkor szigorúságával és határozottságával meg tudta érinteni (nyerni) őket.

Jeromos atya a zalaegerszegi ferences templomban Fotó: ZH-archív

Hosszú évtizedes tanárság után, 1990-ben került Zalaegerszegre, ahol szintén nagy tisztelet övezte a jámbor és szeretetreméltó atyát. Sokak keresett lelki vezetője lett, szentbeszédeit szívesen hallgatták. A derű, a sport szeretete mindvégig jellemezte a komoly, fegyelmezett szerzetespapot. Mindenkihez volt egy-két kedves mondata. Igazi lelkiatya volt.

Éveken át heti rendszerességgel írt cikkeket a szentek életéről a Zalai Hírlap olvasói számára. Több nemzedék nőtt fel Huszár Jeromos atya mellett. Szeretettel emlékezünk rá.

2011. február 26-án hunyt el az általa oly szeretett esztergomi gimnázium és kollégium közelségében, az ottani kolostorban, ahol élete utolsó szakaszát élte. Imával köszönjük meg életét az Úrnak, s példáját követve szolgáljuk a mellettünk élőket, ránk bízott embereket!

Rácz Piusz OFM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!