Hírek

2016.06.16. 17:13

Pályázatokról és kitüntetésekről is döntött a megyei közgyűlés

Zalaegerszeg - Igazságszolgáltatás, népesedés, idei munkaterv, pályázatok benyújtása. Néhány fontos napirendi pont a Zala Megyei Közgyűlés több mint tíz, csütörtökön napirendre tűzött témája közül.

Hajdu Péter

A dr. Pál Attila megyei közgyűlési elnök vezetésével tegnap délután ülésező testület előtt dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke adott tájékoztatást a törvényszék tavalyi működéséről. „Mozgásban Zala”– ezzel a mondattal indította tájékoztatását. A törvényszék elnöke elmondta, sok új kihívásra kellett reagálniuk részben törvényi kötelezettségből, vagy más, a társadalmi környezetből fakadó körülmények miatt. Megemlítette a devizahitelekkel kapcsolatos eljárásokat, a magáncsőd intézményének bevezetését, ami tavaly csak döcögött, nem tudni, milyen lesz az idei folytatás. Külön kihívásként szólt az illegális migrációról, e kérdésben egész Zala és Somogy megyére (a Barcsi Járásbíróság területe kivételével) feladatot kaptak. Eddig csupán két alkalommal kellett ez ügyben ítélkezni, mindkét esetben kiutasítás volt a szankció. Az elnök számokkal is érzékeltette a megyében folyó ítélkezés megalapozottságát, majd a törvényszék által a fiatalság körében végzett ismeretterjesztő tevékenységéről is szólt.

Dr. Sorok Norbert a Zalaegerszegi Törvényszék tavalyi évéről, és néhány idei tervről adott tájékoztatást a közgyűlés tagjainak (Fotó: Pezzetta Umberto)

Dr. Paizs Teréz megyei tisztifőorvos a megye népesedési helyzetéről adott adatokkal alátámasztott tájékoztatást, ami sajnos továbbra is elöregedő társadalmat mutat.

A közgyűlés nemzetközi projektekben való részévteleket hagyott jóvá, illetve döntött, hogy a megye támogatási igényt nyújt be a BM és az NGM által kiírt pályázatokra. A testület elfogadta a 2016-os munkatervét, és zárt ülés keretében döntött a közgyűlés által alapított kitüntető cím és díjak idei díjazottjairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!