Hírek

2016.08.04. 14:31

Mennyi második világháborús robbanószert rejt a föld mélye Zalában?

Nagykanizsa – A fenti kérdéssel fordultunk a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztályához.

Horváth-Balogh Attila

 

A kérdés a hortobágyi tragédia kapcsán merült fel, melynek következtében meghalt négy tűzszerész. A tárca kommunikációs osztályától megkeresésünkre azt a választ kaptuk, hogy a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredénél vezetett éves statisztikák alapján 2007 és 2015 között az egész országból 23767 bejelentés érkezett, ebből tavaly 2456 – nagyjából hasonló nagyságrendű esetszámmal találkoztak a szakemberek az előző években is. A zalai ebből 346, a legtöbb munkájuk 2012-ben akadt a tűzszerészeknek, akkor megyénkből 59 bejelentést kaptak, tavaly ez a szám már csak 20 volt – idén pedig ezidáig 12 esetben kellett Zalába jönniük. Mindez azt jelenti, hogy a hazánkból érkező bejelentéseknek körülbelül csupán 1 százaléka fut be Zalából. Így kimondható, hogy megyénk nem tartozik a kiemelten szennyezett területek közé, nem véletlen, hogy az elmúlt években komolyabb volumenű tűzszerészeti-mentesítési munkát a honvédség itt nem is végzett.

Fotók: Archív

A szomszédos Somogyban, Böhönye és Nagybajom között, egy 5000 hektáros erdőrészben viszont a Waffen SS 2. hadosztálya aknagyárat működtetett a 2. világháború idején. A talaj itt még harci gázzal töltött aknákat is rejthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!