Hírek

2016.11.17. 15:28

Nincs más, csak előre - Fontos társadalmi elismerést kapott dr. Ignácz Andrea

Nagykanizsa - A 3x1 nem minden, a betegek igénylik a figyelmet, azt, hogy meghallgassuk őket. De ha szeretetet, a bajban pedig vigaszt nyújtasz nekik, azt sokszorosan visszaadják - például egy ilyen díj formájában is.

Horváth-Balogh Attila

Ezt dr. Ignácz Andrea szakgyógyszerész, nagykanizsai patikavezető mondta lapunknak, aki nemrég magas rangú, a közösség által odaítélt elismerésben részesült: megkapta a Richter Aranyanyu Díjat. Hogy miért? Mert a patika, amit vezet, nem egyszerűen gyógyszer-tár. Több annál, olyan hely, ahol a betegek nem csak pirulákat, hanem jó szót, bátorítást is kapnak. Az általa szervezett, ingyenes Király Női Klub pedig olyan, az egészségmegőrzéssel, a betegségekkel kapcsolatos kérdésekre kíván megnyugtató információval szolgálni, amelyekre másutt idő, vagy szakember hiányában nem nagyon kapnak választ a páciensek. De erről később.

- Előrebocsátom: ez nem egy szakmai díj - hallottuk dr. Ignácz Andreától. - Hanem az emberektől jött elismerés, ami számomra talán még megtisztelőbb. Azt jelzi, hogy helyes az a munka, az az út, amin a csapatommal együtt járok. Olyan pozitív elismerés, amilyen az ember életében nem sok adódik. Bevallom, az, amit azok az emberek írtak rólunk, akik támogattak bennünket, mégis meglepő volt. Én megdöbbentem azon, hogy mennyire számít egy mosoly, vagy egy jó szó a pácienseknek. Azon túl tehát, hogy azt mondod a betegnek, hogy 3x1, igény van a barátságos, nyitott személyiségre is és arra a megbecsülésre, amit te tudsz adni a másiknak. Az emberek nagyon ki vannak éhezve a szeretetre és arra, hogy valaki meghallgassa őket. Sajnos, erre ma már nincs idő sem a háziorvosnál, sem a gyógyszertárban, sőt, igazából senki nem foglalkozik annyit magával sem, amennyit kellene, az időfaktor csak akkor kerül elő, amikor már nagy a baj. Pedig ha egy kicsit korábban szakítanának magunkra időt, mondjuk, a prevenciót illetően, vagy ha keresnénk olyan szakembereket magunknak, akiknek a tudásában megbízunk, akkor talán nem a patikából vinne el a mentő minket - erre is volt példa nem egyszer.

Dr. Ignácz Andrea: - Jól érzem magam, úgy hiszem, ez az a pálya, ahol a helyemen vagyok és olyasmit csinálhatok, amit szeretek Fotó: Szakony Attila

Felvetettük: fura, hogy éppen akkor  lesz egyre kevesebb a betegekre fordítható idő, amikor ezernyi azonos hatóanyagú, de különböző nevű, illetve más és más gyártó által előállított készítmény jelenik meg a piacon. A helyzet kaotikus, a páciensnek pedig nem könnyű eligazodni, miközben naponta reklámokkal bombázzák.

- Valóban, egy hatóanyagon belül számtalan készítmény van és mindenki egyenlő eséllyel indul a piacon, de az tagadhatatlanul jobb pozíciókhoz jut, aki több reklámidőt, vagy hirdetési felületet vásárol - jelentette ki a szakember. - Hiszen jobban el tudja adni magát. Pedig nem mindegy, mit veszünk meg, hiszen az azonos hatóanyagot tartalmazó készítmények sem hatnak egyformán, sőt. Rendkívül sokat számít, hogy ugyanaz a hatóanyag a termékben milyen környezetbe, milyen más, a felszívódást befolyásoló összetevők alkotta környezetbe kerül. Nem kell tehát meglepődni, ha érzékelünk különbséget az egyforma hatóanyagú termékek hatása között.

Arról is beszélt: legyünk kételkedők, ne dőljünk be a szuper hatást ígérő reklámoknak, próbáljunk meg logikusan gondolkodni, de még jobb, ha tanácsot kérünk hozzáértőtől. Különösen igaz ez az internetre.

Dr. Ignácz Andrea amúgy nem akart gyógyszerész lenni, jó tanuló volt, érdekelték a reál tárgyak  is és a szülei szánták erre a pályára - ő pedig jó leányhoz illőn igent mondott.

- Tizennyolc évesen még nem tudtam, mi akarok lenni - árulta el. - Szerintem ezzel még ma is sokan vannak így ebben a korban, én azonban annyival szerencsésebb voltam, hogy a szüleim nagyon jól ismertek és ösztönösen ráéreztek, hogy melyik az a szakma, amihez érzékem és kedvem is lenne. Igazuk lett, jól érzem magam, s úgy hiszem, ez az a pálya, ahol a helyemen vagyok, olyasmit csinálok, amit szeretek.

A nagykanizsai gyógyszerész azonban jóval többet tesz: megszervezte és működteti a Király Női Klubot, mely egészségmegőrző szándékkal érzékeny kérdésekre ad őszinte válaszokat - mint ahogy az a közösség nevéből is kitűnik, elsősorban hölgyeknek.

- Ha ráérzel annak az ízére, hogy adni jó, és hogy a szeretet többszörösét kapod vissza, akkor azt gondolom, bolond az, aki ezt nem csinálja és nem fordul szeretettel az emberek felé - jelentette ki dr. Ignácz Andrea. - Ez motivált akkor is, amikor a klubot létrehoztam, illetve az, hogy amint említettem, kell lennie egy helynek, egy közösségnek, ahol át tudjuk beszélni egymással a problémákat. Az elmúlt évben összekovácsolódott itt egy olyan közösség, mellyel foglalkozni kell, egyben kell tartani, ezért míg az első évadban még egészségmegőrző klubról beszéltünk, addig most már közösségmegőrző rendezvénysorozatként határozzuk meg önmagunkat. Ez azt is jelenti, hogy nem csak egészségügyi témákban lesznek majd a hagyományok szerint ingyenesen látogatható előadások, hanem a közösségépítés jegyében is. Mindjárt decemberben arról lesz szó például, hogyan állítsunk össze egy ünnepi vacsorát, illetve jövőre, az első félévben közismert személyiségeket is vendégül látunk, közöttük olyan hölgyeket, akik a saját munkájukban különlegeset teljesítenek. A Pannon Egyetemmel közösen tervezünk egy úgynevezett motivációs előadást a fiatal és idős generációk számára is. Szeretném meghívni Lubics Szilvia maratoni futót és háziorvos férjét, akik arról beszélnek majd, hogy mennyire fontos a sport és hogyan tud beépülni az ember életébe. Hétfőn, 21-én 17 órakor pedig a téli egészségmegőrzésről, a védőoltásokról, terápiás lehetőségekről és a megelőzésről tart előadást dr. Vörös Henriette háziorvos.

A patikavezetőt terveiről is kérdeztük.

- Most már tényleg nincs más, csak előre. Azt hiszem, a sikert könnyebb elérni, mint megtartani. Márpedig ez a kitüntetés komoly elismerés, és ennek megfelelni  kötelezettséget jelent mindannyiunk számára. A díj odaítélésvel olyan emberek közé kerülhettem, akik számomra is példával szolgálnak. Nagyon fontos, hogy a díjnak utóélete is van, nem csak egy estére szól, hanem a jövőre is feladatot ad, aminek megpróbálok eleget tenni. A közeljövőben lesz egy Aranyanyu-találkozó, ahol kicsit jobban megismerhetjük egymást, mindenki elmesélheti, hogy milyen tervei vannak és talán ötleteket is kaphatunk egymástól - árulta el.

Örök vita tárgya, hogy érdemes-e, szabad-e gyógyszereket szedni. Dr. Ignácz Andrea azt mondta: mi, magyarok túl sok gyógyszert szedünk. Vegyünk csak egy 40 év feletti férfit. Esetében már jelentkezhetnek a mozgásszervi problémák. A tünetek enyhítésére adott készítmény mellékhatása lehet, hogy gyomorsav-túltengést okoz, és akkor már erre is kell szedni valamit. Ha még cukorbeteg is az illető, a magas vércukorszint önmagában is károsítja a vesét, illetve a szív-érrendszert is, amire ismét valamilyen gyógyyszert ír majd fel az orvos - aminek nyilván lehet valami mellékhatása. A szakember jelezte: azt szokta mondani, hogy a gyógyszerrel mindenki kap egy mankót, amit el is lehet dobni akár,  ha rendet rak az életében, a gondolatai közt. Ha van szakember, aki megtanítja a helyes életvitelre, az egészséges táplálkozásra, a sportra és ettől fogyni kezd, könnyebben mozog majd, s ráérez a siker ízére, rájön, hogy ha a mankó mellett saját magát is beleteszi, akkor akár végleg el is múlhatnak a panaszai, és fölöslegessé válhat a gyógyszerhasználat - illetve vele együtt elkerülhetők az ilyen-olyan mellékhatások is. Persze ezeket a döntéseket mindig csak az orvosunkkal egyeztetve hozzuk meg,mert ha okosan és az előírásokat betartva szedjük a pirulákat, akkor segítségünkre vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!