Hírek

2016.12.18. 11:33

A határnyitás évfordulóján

Lendvakecskés – Idén már kilencedik alkalommal szervezett a rédicsi kertbarátkör a szlovén gazdákkal közösen határ menti pincebejárást.

Korosa Titanilla

A schengeni határnyitás évfordulóján 2007 óta folyamatosan megtartják a rédicsi szőlősgazdák a hosszúfalusiakkal közösen a pincelátogatással egybekötött túrát, melynek végállomása idén a lendvakecskési hegyen található 469-es számú határkő volt.

– Mi, akik itt a határ közelében élünk úgy gondoltuk, hogy a hegyen ünneplejük meg a nyitást. Már akkor is jó kapcsolatot ápoltunk a hosszúfalusiakkal, azóta is közösen tartjuk a rendezvényt, ami zárófoglalkozása a kertbarátkörnek – mondta Gaál Károly, az idén 30 éves rédicsi szervezet elnöke a határkőnél megtartott ünnepségen.

A képen középen Gaál Károly, mellette jobbra Tüske József plébános, balra Völgyi Ferenc

A hagyományos program egyik éven a magyar oldalról indul, a lendvakecskési vagy a tenkei hegyről gyalogszerrel mennek át a résztvevők a közeli lendvai, illetve hosszúfalusi hegyre, következő évben pedig – idén is – a szlovén oldalon kezdődik a pincelátogatás, majd a határkőnél ünnepséggel, illetve az egyik hegyi gazdánál vacsorával zárul a program.

Mint azt Gaál Károly elmondta: bár tervezik is a programot, de az spontán is alakul. Minden évben számos gazda vesz részt rajta, ez alkalommal is közel 50-en gyűltek össze.

– Nyolc tagunk van a szlovéniai Hosszúfaluból, illetve 5-en Dobronakról. Jó társaság és jó barátok vagyunk, a két ország közti kapcsolatnak is ilyennek kell lennie - utalt arra az egyesületi elnök, hogy a hosszúfalusi gazdák aktív tagjai a rédicsi egyesületnek évek óta, a kapcsolattartást a határnyitás csak tovább erősítette.

Az ünnepségen Soós Endréné, Rédics polgármestere is köszöntötte a kertbarátokat és érdekes párhuzamra hívta fel a figyelmet.

– Schengen egy bortermelő város Luxemburgban, ez – úgy gondolom – pontosan illik a kertbarátkör tevékenységéhez. Talán ezzel a várossal is fel kellene venni majd a kapcsolatot – mondta Soós Endréné, majd hozzátette: a nyitás óta már határmenti fejlesztések is megvalósulnak, a következő időszakban egy kerékpárút kiépítése kezdődhet majd el, ami Tenke-hegyen vezet át a lendvai hegyre a kilátóhoz.

A hosszúfalusiak részéről Borut Baci is örömét fejezte ki, hogy a jó kapcsolat egyik szimbólumaként évről évre közösen tartják meg a rendezvényt a határ mentén élők.

A következő évben 10. évfordulóját ünnepli a rendezvény, ezt az alkalmat méltóképpen kívánják majd megünnepelni a kertbarátok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!