Hírek

2017.07.31. 12:53

A sírfelújítás szabályai - A temető üzemeltetőjének ellenőriznie kell a jogosultságot

ZALAEGERSZEG - Szopka Istvánné megyeszékhelyi olvasónk sírfelújításra készült a Göcseji úti temetőben, ám egyelőre elállt a szándékától.

Magyar Hajnalka

Hogy miért, az lapunkkal is megosztotta. Mint elmondta, tisztíttatni, s az egyik oldalon megemeltetni szerette volna a családi sírt, s már neki is látott a szervezésnek, amikor a temetőgondnoktól arról értesült, hogy ehhez papíron engedélyt kell kérni. (Valakitől azt is hallotta, hogy az engedélyért 5 ezer forintot kell fizetni.) A munka végeztével pedig, nem rendezheti négyszemközt a mesterekkel a számlát, hanem be kell menniük a kegyeleti irodába, s ott intézni a fizetést. Olvasónk nem érti, mi szükség van erre.

Szeretne pontos információhoz jutni, mert szerinte mások sincsenek tisztában a helyzettel.

Illusztrációnk a Göcseji úti temetőben készült, Fotó: Pezzetta Umberto

Olvasónk felvetéseire Herczeg Andrástól, a Városgazdálkodási Kft. kegyeleti ágazatának vezetőjétől kértünk reagálást. Az alábbi írásos tájékoztatást kaptuk tőle:

Az 1999.évi a temetőkről és a temetkezésről szóló LXIII.törvény. 40.§. 2.bekezdés b. pontja állapítja meg a temetőben vállalkozás-szerűen munkát végzők által fizetendő temető fenntartási hozzájárulás díját.

A jellemzően sírköves vállalkozók által fizetendő díj mértékét és a fizetés szükségszerűségét megállapító tevékenységi formákat, annak rendjét az 53/2012.(XI.30.) sz. Zalaegerszeg Megyei Jogú Város közgyűlése önkormányzati rendelete, és annak mellékletét képező Temetői rend határozza meg.

Illusztrációnk a Göcseji úti temetőben készült, Fotó: Pezzetta Umberto

A jelzett dokumentumok azonban csak a temetőn belüli munkavégzésre vonatkozó előírásokat tartalmazzák, és semmiképpen nem térnek ki a magánszemély és a vállalkozó közötti megállapodás pénzügyi elszámolásának bemutatására.

A temető üzemeltetője előírás szerinti feladata a sírhellyel kapcsolatos kontroll, mely a sírhelyen munkát végeztető személy adott sírhely feletti rendelkezési jogosultsága meglétére és a sírhelyen lévő, vagy arra építendő síremlékkel összefüggő előírások betartása ellenőrzésére, és az előírt díjtétel megfizettetésére vonatkozik – olvasható a szakember válaszában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!