Hírek

2017.09.05. 17:35

Pörögtek a benzinkutak-mától jóval drágábban tankolhatunk

Szokatlanul nagy üzemanyagár-emelést hajtott végre mára a Mol. A szakértők szerint az okot ezúttal nem itthon kell keresni, és nem kizárt a drágulás folytatódása sem.

Hajdu Péter

Bruttó 9 forinttal emelte mára a 95-ös benzin és 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt. Az emeléssel a benzin átlagára 352 forintra, a gázolajé 346 forintra nőtt.

Ekkora drágulás régen volt, ráadásul úgy következett be, hogy sem a Brent olaj ára nem emelkedett, és a forint árfolyama sem gyengült a drágulást előidézendő a dollár árfolyamával szemben.

Részvényelemzők véleménye szerint a drágulás oka az, hogy nőttek az olajfinomítói árrések. Ugyanis a Harvey hurrikán miatt több amerikai finomító működése leállt. Emiatt nagyobb lett a kereslet az európai termékekre, amely felhajtotta az árakat. Hosszabb időre kell számítani, mire az USA-ban a termelés visszaáll.

Az újabb rossz hír szerint a Harvey után újabb hurrikán, az Irma közelít az Amerikai Egyesült Államok délkeleti partvidéke felé, ami miatt újabb leállások is bekövetkezhetnek. Ezek pedig tovább emelhetik az európai és azáltal a magyar üzemanyagárakat.

Bőcskei Rudolf a hír hallatán megtankolta a Ladáját-Fotó: Pezzetta Umberto

Vajon érdemes-e most előre tankolni? Ez iránt érdeklődtünk.

- Szerintem ennek az áremelésnek a híre sem mozgatja meg már számottevően az autósokat. Van egy kisebb, nagyon árérzékeny lakossági réteg, amely képes akár valamelyik külső városrészből vagy vidékről bejönni a városba előre tankolni, közben nem számítja ki, hogy ezzel a plusz úttal elfogyasztja az olcsóbb üzemanyagon szerzett árelőnyt.

Régen volt már ilyen forgalom a benzinkutakon, mint tegnap késő délután -Fotó: Pezzetta Umberto

De véleményem szerint ez csak nagyon kis forgalombővülést eredményez ma estig. Régen volt már, amikor egy-egy áremelés előtt háromszoros, négyszeres forgalommal lehetett számolni a kutakon. Megmondom őszintén, én például plusz rendelést sem adtam le emiatt. A gázolaj esetében egyáltalán nem számít a hat forint áremelkedés, a benzinnél pedig legfeljebb tíz-húsz százalékos plusz forgalommal számolok. Majd négy-hat óra között, munka után hazafelé, abban a két órában jönnek folyamatosan tankolni, ami a napi forgalmunknak a tíz-húsz százalékát teszi ki pluszban - mondta el érdeklődésünkre Lőcsei Norbert, az egyik zalaegerszegi, Zrínyi úti benzinkút üzemeltetője.

Az említett élénkülést egyébként már egy délelőtti körjárat során érzékeltük. A megyeszékhelyen működő több üzemanyagtöltő állomásnál, ha nem is volt sorban állás, de minden kútfejnél tankoltak az autósok, az átlagos napokhoz képest pörgött a forgalom.

Egy régi, de jó karban levő Ladát tankolt egy férfi a Zala Parkban levő kútnál.

- Most, ahogy erre jártam, éppen bemondta a rádió ezt az áremelést. Egyébként is csak negyedrészig volt a tank, hát ezek hatására bekanyarodtam ide megtölteni. Tudom, nem sokat, esetleg két-háromszáz forintot takarítok meg ezzel az egy tankolással, de éppen erre jártam - mondta érdeklődésünkre Bőcskei Rudolf.

Kopcsándi Balázs, a kutat üzemeltető társaság cégvezetője érdeklődésünkre többek között közölte: - Tapasztalataink szerint a szeptember 4-én közzétett és szeptember 6-án éjféltől érvényes, jelentős üzemanyagár-emelkedés hatására a vásárlóink nagy százaléka gondolta úgy, hogy az árváltozást megelőző napokban teletankolja a járművét, mi pedig felkészültünk a megnövekedett forgalomra.

Minden kútfejnél tankoltak, az átlagoshoz képest pörgött a forgalom.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!