Hírek

2017.09.02. 16:51

31 méteres támfalat és keresztutat avattak Nemesrádón

Nemesrádó - A vis maior alap támogatásából 25 milliós költségű erős támfalat, s rajta keresztutat avattak fel szombaton délután Nemesrádón. A falunap keretében zajló ünnepségen részt vett Manninger Jenő országgyűlési képviselő, fejlesztési biztos is.

Magyar Hajnalka

Az előzményeket Gazdagné Gecse Anna polgármester ismertette. Mint megtudtuk, a település 1781-beli, dombon álló  temploma mellett elöregedett fenyőfák álltak, amelyeket ki kellett vágni. Ezt követően a nagy esőzések hatására a partoldal megcsúszott, s már a templom stabilitása is veszélybe került. A település a vis maior alaphoz benyújtott sikeres pályázata eredményeként 31 méter hosszú, stabil vasbeton alappal rendelkező, terméskővel borított támfalat építtetett, amelyen a keresztút stációi nyertek elhelyezést.

- A Jézus szenvedéseit bemutató kis domborművek módot kínálnak arra, hogy aki elsétál a templom mellett elgondolkodhasson, ő vajon milyen keresztet visz, s akadnak-e társai ehhez. A mindennapi életünktől kicsit eltávolodott a vallás, de a keresztútra pillantva eltölthet bennünket a szakralitás - fejtette ki Gazdagné Gecse Anna.

Gazdagné Gecse Anna, Manninger Jenő és Szitás József a templomot védő, stációkkal díszített támfal előtt

Fotó: Katona Tibor

A támfal robusztusságát az öntött domborművek mellett mutatós virágágyás is oldja.

- Támfalat sok helyen építenek, de ez egyedi és különleges - fejtette ki véleményét Manninger Jenő. - Nagyszerű példa arra, miként lehet összekötni egy fontos probléma  megoldását az emberek spirituális gazdagításával, és a település esztétikai arculatának fejlesztésével. Bizonyság ez arra, hogy egy kis falu is képes értéket teremteni.

Szitás József plébános köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki a munkában közreműködött. Mint derűsen megjegyezte, a kialakult helyzet miatt már attól lehetett tartani, hogy a templom indul el a hívek felé, mennyivel jobb, hogy most fordítva történhet mindez. Ezt követően megáldotta az új létesítményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!