Hírek

2015.07.26. 13:51

55 év után búcsúztatták a plébánost

Zalaszentiván - A zsúfolásig telt zalaszentiváni templomban hálaadó szentmise keretében búcsúzott el a helyi, környékbeli, illetve a megye és az ország távolabbi pontjairól érkezett hívektől Sömenek István érseki tanácsos, plébániai kormányzó. A lelkipásztort 55 évnyi egyházi szolgálat után dr. Márfi Gyula veszprémi érsek mentette fel a szolgálat alól és helyezi nyugállományba augusztus 1-ei hatállyal.

Virrasztó Zsolt

Sömenek Istvánt 1960-ban szentelték pappá. Kezdetben  Nemesapáti, Alsónemesapáti, Vöckönd káplánja illetve plébánosa volt,  ám 1983-tól  Alibánfa, Zalaszentiván és Pethőhenye  hitéletét is  irányította;   igaz,  végül   már csak  e három utóbbi településen teljesített szolgálatot. Karizmatikus személyisége igazi közösségteremtő erővé  vált, de templomépítőként is tisztelik őt a hívek. A több mint fél évszázados pályafutása alatt folyamatosan újították fel a hat község már meglévő templomait, nevéhez kötődik a nemesapáti plébániaház, a zalaszentiváni katolikus közösségi ház, továbbá az  alsónemesapáti és a pethőhenyei templom építése is.

Több településnek  díszpolgára, munkásságát a  Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével is elismerték.  A  vasárnapi hálaadó mise több száz résztvevője  előtt  egykori ministránsai nevében Bődör Judit köszöntötte a 80 esztendős plébánost, majd Dormán Miklós, Zalaszentiván polgármestere méltatta eddigi munkásságát.Sömenek István pedig  búcsúzóul egyebek között  azt mondta: - Minden nap  megköszönöm az Úrnak, hogy annyi sok jó embert adott nekem. Megköszönöm az Úrnak, hogy mindig felemeltek engem a szeretetükkel. Nem  csupán az Isten hordozott  a tenyerén engem, hanem önök is a tenyerükön hordoztak  Itt áll önök előtt egy öregember, aki több mint fél évszázadot töltött a dombos Zalában. Most elindul, az idő viszi magával. Szeretettel jött ide, és szeretettel  viszi magával szívében és elméjében mindannyiukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!