5G: Már zajlik itthon a csendes ipari forradalom

2017. június 20., 07:00 forrás: MTI
komment
Kitörési pont lehet Magyarország számára az 5G technológia, amely a gazdaság- és iparfejlesztés új dimenzióit nyitja meg.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Ezt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke mondta hétfőn Budapesten, a Magyarországi 5G koalíció megalakulása alkalmából tartott szimpóziumon. Hangsúlyozta, hogy az ötödik generációs technológia bevezetése terén Magyarország nemzetközi viszonylatban is sikeres, a helyzeti előny megőrzéséhez azonban szükség van arra, hogy a következő technológiai ugrásra is a lehető leghamarabb reagáljon. Az 5G-koalíció csaknem félszáz kormányzati, közigazgatási és iparági szereplő, kamara, egyetem, kutatóintézet, szakmai és társadalmi szervezet részvételével jött létre.

Balaicz Zoltán zalaegerszegi polgármester előadást tart a budapesti rendezvényen, amelynek keretében aláírták a magyarországi 5G koalíció alapító nyilatkozatát
Fotó: Seres Péter

A koalíció az ötödik generációs mobiltechnológia fejlesztését és magyarországi bevezetését támogatja.

A rendezvényen Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere kiemelte, hogy a város számára az épülő járműipari tesztpálya mellett az 5G technológia is új lehetőségeket nyit meg többek között a smart city fejlesztésekkel, az agrár- és egészségügyi innovációkban, illetve a várost az autópályával összekötő R-76-os is okos gyorsforgalmi útként épül meg. A polgármester szerint a fejlesztéseknek köszönhetően idén csaknem ezer új munkahely jöhet létre Zalaegerszegen.

Jakab László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja hangsúlyozta, hogy az 5G technológia által kínált adatátviteli sebesség és a lényegében késleltetésmentes kapcsolat nem pusztán mennyiségi ugrás. Kiemelte, hogy a 4G-nél lényegesen jobb műszaki paramétereknek köszönhetően az alkalmazás lehetőségei rendkívül szélesek, többek között az okosotthonokban és -városokban, az orvosi alkalmazásokban, a digitális felsőoktatásban, az intelligens közlekedési rendszerekben és a bankszektorban.

Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke kiemelte azoknak a szoftvereknek a jelentőségét, amelyek az 5G-t a hétköznapi felhasználók számára használhatóvá teszik.

Kőrösi Gábor, a Telenor szabályozási és kormányzati kapcsolatok igazgatója hangsúlyozta, hogy pusztán piaci alapon, kormányzati támogatás és az egyetemek kutatói kapacitása nélkül nem valósulhatna meg az 5G kihasználása. Hozzátette, a szolgáltatók részéről óriási beruházásokra lesz szükség 2018-19-ben, az anyacégek pedig annak függvényében fogják ezt finanszírozni, hogy mennyire befektetőbarát a magyarországi környezet. Király István, a Vodafone vezérigazgató-helyettese szerint az 5G jelentősen átalakítja a gépek közötti kommunikációt, a „csendes ipari forradalom” már most is zajlik.

A tegnapi budapesti rendezvényen negyvenhat kormányzati és piaci szereplő, szakmai szervezet, ipari érdekképviselet és egyetem képviselői írták alá a magyarországi 5G koalíció alapító nyilatkozatát.

Deutsch Tamás, a Digitális jólét program összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos történelmi jelentőségűnek nevezte a megállapodást.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára a rendezvényen hangsúlyozta, hogy az 5G nem egyszerűen fejlődési lépés, hanem technológiai ugrás, amelynek alkalmazásában Magyarországnak az elsők közé kell kerülnie. Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára elmondta, hogy az internetgazdaság átalakítja a gyártási rendszereket, a jövő ipari termelését már a digitális világ határozza meg. Az újítás folyamatos kényszere a szakterületek összefogását igényli, a kormányzatot pedig nyitott és kezdeményező innovációs politikára ösztönzi - tette hozzá.

Palkovics László, a vezető nélküli, valamint az elektromos hajtású járművek fejlesztésében és gyártásában való magyar részvétel koordinálásáért is felelős kormánybiztos elmondta, hogy Magyarország a korszerű járműveket nem csak gyártja, fejlesztésükben is részt tud venni. A magyar újítások világszínvonalúak, ezért a kutatóintézetek és cégek a nemzetközi környezetben is versenyképes fejlesztéseket hozhatnak létre - tette hozzá.

2017. június 20., 07:00 forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...