Hírek

2015.11.03. 18:29

71 éve ment a vonat - A cigány holokauszt áldozataira emlékeztek

Zalaegerszeg – A vasútállomás falán levő dombormű előtt tartottak megemlékezést tegnap a 71 évvel ezelőtt elhurcolt zalaegerszegi romákról és a roma holokausztról.

Hajdu Péter

A megyeszékhely roma nemzetiségi önkormányzata korábbi határozatában 1944. november 3-ának emlékére ezt a novemberi napot a zalaegerszegi roma holokauszt emléknapjává nyilvánította. Ezen a napon, 71 évvel ezelőtt indult az a vonatszerelvény, amely a városban és környékén élő cigányokat haláltáborokba, munkatáborokba vitte, s akik közül  kevesen tértek haza, maradtak életben.

A roma önkormányzat nevében Horváth Aladár elnök és Székelyföldi Adrienn helyezte el a megemlékezés koszorúját Fotó: Katona Tibor

A város nevében tegnap  Velkey Péter, a polgármesteri hivatal humánpolitikai osztályvezetője mondott beszédet. Mint elmondta, akik 71 éve ezek előtt a falak előtt elvonultak, sokan soha nem tértek vissza a családjukhoz. Beszédében felvetette, ma is tenni kell azért, hogy azok a borzalmak soha többé ne történhessenek meg. Horváth Aladár, a Zalaegerszegi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke arról a szomorúságról szólt, amit a soha haza nem tért nagyapák, anyák emléke kapcsán éreznek a túlélők. Szólt azokról a megaláztatásokról, amit a 71 éve a vasútállomásról kigördülő vonat összezsúfolt utasainak el kellett viselniük, s ami után többségüknek a halál jutott.

Őt követően Árvai József, a zsidó hitközség alelnöke beszédében a megemlékezés mellett a cigányság jelenéről is szólt, majd Forgács József holokauszt-túlélő emlékezett gyermekkori elhurcoltatásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!