Hírek

2017.05.14. 08:28

A 220 éve alakult Georgikon emlékére

Keszthely- Szombaton az emlékhelyek napja országos rendezvénysorozat keretében szerveztek programot a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen. Több mint két évszázados múlt adta a történeti apropót, a Georgikon alapításának 220. évfordulója.

Hajdu Péter

– Ez már a harmadik emlékhelyek napja, amikor emlékezni hívjuk a környékbelieket. Értékmegőrzés a célja ennek a napnak. Mi a 220 éves évforduló köré fonjuk a rendezvényeinket, amin kamaraegyüttesek, népzenei együttes szerepel és vetélkedő előzte meg a rendezvényt, aminek az eredményét is ez alkalommal hirdetjük ki – mondta Szabóné Lázár Ibolya, a múzeum igazgatója.

Megemlékeztek az egykori tanintézetet alapító Festetics család tagjairól, a Georgikon neves tanárairól és diákjairól.

– Várjuk a találkozóra mai gazdászokat, és az itt végzett szakembereket is – mondta az igazgató.

Szombaton délutánra birtokba vették a látogatók az érdekes látnivalókat és ezúttal műsoros programokat is kínáló egy kori gazdászképző központot. Nagy népszerűségnek örvendett az a hatalmas gőzgép, amely év közben a szín alatt vívja ki a látogatók csodálatát méreteivel, kerekeivel, most azonban beindították, és füstöt fújva, szuszogva, hangosakat sípolva vitte az udvarban a felkérezkedőket, köztük két mai hallgatót is.

– Ez nagy élmény volt, láttam már többször ezt a gépet, de működés közben még nem – mondta Szuk Máté végzős növényorvos hallgató, miután lemászott a gépről.

– Nagyon jó, hogy megőrizték ezeket a régi gépeket. Nálunk is tananyag, félév volt a géptan. A XIX. század végén a nagy uradalmakban alkalmazták ezt a két gépes rendszert – csatlakozott Suppán Balázs, ugyancsak növényotvos hallgató.

– A MÁV-nál vagyok mozdonyvezető, és ha hívnak, eljövök a gőzgépet beüzemelni – így Kiss Zsolt József, aki a monstrumot indította és fékezte, míg kollégája, Bernát Zoltán kormányozta. Mint elmondták, másfél óra volt beüzemelni az öreg masinát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!