Hírek

2016.10.25. 15:48

A 99 éves tanítónő személyesen vette át gránit oklevelét

Zalaegerszeg - Harmincöt díszokleveles és 15 Pedagógus Szolgálati Emlékéremmel kitüntetett óvónőt, tanítót és tanárt köszöntöttek kedden a városi hangversenyteremben tartott ünnepségen.

Magyar Hajnalka

Horváth Márk szavalatát követően Makovecz Tamás, az önkormányzat oktatási bizottságának elnöke emlékezett meg a szép hagyományról, a sok évtizeden át szolgáló, s immár nyugdíjba vonult pedagógusok köszöntéséről. Fontos gesztus ez, hiszen emlékeztet bennünket arra, kik vagyunk, kiknek köszönhetjük a megköszönhetetlent.

Ezután Vigh László országgyűlési képviselő tolmácsolta az Országgyűlés köszönetét, s emlékeztetett arra, hogy a most kitüntetetteknek egy ideológiával átitatott korban kellett megfelelniük örök feladatuknak.

Középen a gránit okleveles Farkas Béláné, mellette a két rubin okleveles, Kanyárné Pálfai Éva és Merics Istvánné
Fotó: Katona Tibor

A Petőfi óvoda műsorát követően Balaicz Zoltán polgármester mondott beszédet. Külön köszöntötte a kitüntetettek soraiban helyet foglaló dr. Németh Józsefet, mint a város díszpolgárát, a Pro Urbe díjasokat, dr. Mészáros Lajost és Szőcs Jánost, valamint a Zalaegerszegért díjasokat dr. Peterka Gabriellát és Nagy Viktort.

 

Mint elmondta, az idei ünnepség keretében összesen 35 színes diploma kerülhet méltó kezekbe. Az 50 éve végzetteknek járó arany oklevelet 10 fő, a pályájukat 60 éve kezdőket megillető gyémántot 16 fő, a 65 esztendeje diplomázóknak járó vas díszoklevelet 5 fő, míg a 7 évtizede katedrára állóknak dukáló rubin diplomát 2 fő veheti át. Ritka alkalom, hogy a 75 évvel ezelőtt, vagy régebben végzetteket köszöntő gránit diploma is gazdára talál, külön öröm, hogy most kettőt is átadhatnak - hangoztatta a polgármester, s ugyancsak köszöntötte a két érintettet. A 99 éves Farkas Bélánét, aki már 1936-ban kézhez kapta pedagógus oklevelét Zalaegerszegen a Notre Dame Római Katolikus Tanítóképző Intézetben, s a Dózsa-iskolából ment nyugdíjba, valamint Benedek Józsefnét, aki 1941-ben végzett ugyanott, s a József Attila iskola pedagógusaként vonult nyugdíjba. (Utóbbi gránit oklevelét képviselője vette át.) Balaicz Zoltán a továbbiakban felidézte személyes iskolai emlékeit, mindazok példáját, akik őt is a pedagógus pálya felé vitték. Mint mondotta, ezt a döntését soha nem bánta meg.

A Liszt-iskola tanulóinak műsorát követően a kitüntetettek pályájának ismertetése mellett ünnepélyesen átadták a díszokleveleket, valamint a Pedagógus Szolgálati Emlékérmeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!