Hírek

2016.12.04. 13:33

„A barátnőd haja nem kapaszkodó” - A kidobóember is ember

„Nekünk kell a hormonoktól és alkoholtól fűtött fiatalokkal megértetni azt, hogy a táncparkett nem WC, a barátnője haja nem kapaszkodó, a munkásruha hasznos dolog, de nem buliba való és az én anyám nem prostituált!” Beszélgetés Hencz Gáborral a biztonsági emberek életéről.

Mikó-Baráth György

Ha valaki leül a számítógépe elé, s beírja az internetes keresőbe azt a szót, hogy kidobó, a következő szalagcímek vágódnak a szeme elé. „Tévedésből verték ájultra Rolandot a kidobók. Börtönbe velük, brutális kidobók! Szanaszét vertek két kidobót! Kidobók ruházták meg a Fradi balhézó kapusát!" S ezek még a leginkább szalonképes bevezetők voltak. Jogosan érezhetjük azt, ha a média munkatársai erről a foglalkozásról írnak, az jelentős számban verekedéshez, esetleg bűnügyhöz köthető aspektusban születik meg. Pedig amióta civilizált ember él a Földön mindig szeretett szórakozni, s a nagyobb ünneplésekhez hozzátartoztak azok a személyek, akik annak zavartalan menetét felügyelték. Így, mondhatni történelmi foglalkozás a kidobóké, már, ha egyáltalán aposztrofálhatjuk ezzel az elnevezéssel ezt a szakmát. Úgy gondoltuk, hogy éppen itt az ideje annak, hogy végre ne csak egy szűk látókörben mutassa be a média ezt a munkát, éppen ezért felkerestük Hencz Gábort, aki 23 éve dolgozik már a szakmában, hogy meséljen nekünk erről a korántsem izgalommentes világról!

Beszélgetésünk elején Gábor rögtön tisztázta munkája elnevezésének kérdését, s a kezdetekről is mesélt. -Először is maradjunk a „portás" kifejezésnél, a kidobó szó nagyon rosszul cseng és előítélteket szül...! 18 évesen kezdtem, egyik barátom szólt, hogy biztonsági embert keresnek és rám gondolt, mert sportos és jó kiállású ember voltam, és hát mit szépítsem, fiatalon nem kerültem el, ha volt néha egy kis konfliktus...Szentgotthárdon kezdtem dolgozni egy diszkóban, majd onnan night klubokban és balatoni szórakozóhelyeken vigyáztam az éjszaka rendjét.

Ennyi biztonsági emberként lehúzott év után úgy gondoltuk, hogy a 90-es évek és napjaink bulijainak összehasonlítására kérjük meg Gábort. - Kinyílt a világ! Régen elmentél valamelyik nagy diszkóba, esetleg bálba, maximum hétvégén moziba és kész, ennyi volt. Ezért az emberek a nagy férőhelyes bulikba jártak. Néhány balatoni szórakozóhelyen nem volt ritka a 2-3 ezer vendég sem. Most szinte bármerre nézel szórakozási lehetőséget látsz, és alapvetően nem is szeretnek már egy helyre tömörülni az emberek. A kis, beülős helyek váltak trendivé. Valamint az is elmondható, hogy kevesebben is járnak szórakozni és még az is eloszlik több helyen!

Gábor utóbbi mondata nagyon ismerősen csengett nekünk, hiszen pár hete készítettünk interjút Novák Gyula zalaegerszegi diszkóvezetővel, aki hasonló véleményen volt. Szintén az ő elmondása alapján vetettük fel Gábornak, hogy ma már jóval kevesebb a verekedés a diszkókban, mint 10-15 évvel ezelőtt.

-Nem tudok teljesen egyetérteni vele, hiszen sajnos verekedések mindig is voltak és lesznek is olyan helyeken, ahol lányok vannak, valamint alkoholt árulnak. S ami a fiatalokat illeti, sajnos az ő körükben most nagy divatja van a kábítószereknek. Ez a három tényező vezet balhékhoz manapság. De visszatérve az alapkérdésedhez, a nagy számok törvénye alapján, ahol többen vannak ott több a konfrontáció is, ahol kevesebben, ott nyilván kisebb a balhé esélye...De pontosan ehhez kell a jó biztonsági személyzet, aki megelőzi és jól lereagálja a kényes szituációkat.

Ezek után pláne felértékelődik, az a 23 év, amit Hencz Gábor lehúzott az éjszakai életben. Állandó készenlétben lenni egész éjszaka emberpróbáló feladat, de meddig lehet ezt bírni?

-Ezt a munkát mindenképpen külön kell választani azoktól a munkáktól, amik ugyanúgy biztonsági őr papírt igényelnek, de nem kell hormonoktól és alkoholtól fűtött fiatalokkal megértetni azt, hogy a táncparkett nem WC, a barátnője haja nem kapaszkodó, a munkásruha hasznos dolog, de nem buliba való és az én anyám nem prostituált, mert sajnos nagyon gyakran ezt is le kell, hogy reagáljuk. Én azt gondolom ezt ma már csak kiegészítésként vagy átmenetileg lehet csak csinálni, mert ehhez a munkához elengedhetetlen az intelligencia, hogy megfelelően reagálj és jól kezelj le mindent. De, ha van egy kis eszed, hamar rájössz, hogy nincs akkora nagy pénz és lehetőség benne, mint amit sokan gondolnak.

Többször is szóba került a beszélgetés során, hogy ehhez a munkához is elengedhetetlen az intelligencia és a jó kiállás. Így hát felvetettük, hogy pontosan milyen adottságokkal is kell rendelkeznie egy jó biztonsági embernek.

-Ahhoz, hogy meg tudd védeni magad és el tudd látni a szórakozóhelyen a feladatodat elengedhetetlen a jó fizikai kondíció, tehát mindenképpen előny, ha van valamilyen küzdősport múltad. Fontos az önbizalom és a kiállás. Látszódjon, hogy tudod mit és miért teszel. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a már említett intelligencia és kiegyensúlyozottság!

Ahogy a felvezetőben is szemléltettük, a médiában nagyon ritkán jelenik meg olyan történet, mely pozitív felhanggal említené a kidobókat, biztonsági embereket. Talán ennek köszönhető, hogy a mindennapi életben is elég sok negatív sztereotípia él velük szemben. Ezekkel nyilván Gábor is találkozott.

- Mivel ez a szakma mindig csak akkor kerül elő, amikor valami negatív dolog történik, teljesen érthető, hogy rossz az emberek véleménye rólunk... Nekünk az a jó, ha nem történik semmi, szóba sem kerülünk, mert az azt jelenti, hogy jól végezzük a munkánkat!

Végül nem mehettünk el a munka árnyoldala mellett sem. Hiszen, ha csak „városi legendaként" is, de minden rendszeresen szórakozó ember hallott már kidobói túlkapásokról, valamint arról, hogy egyes helyeken az „éjszakai életből ismert" emberek gyakran megjelennek. Erről, és a rendőrséggel való viszonyról is készséggel válaszolt interjúalanyunk.

-Kapcsolatunk a rendőrséggel  egyre jobb, ez egyrészt annak köszönhető, hogy a hosszú évek alatt megismerték, hogy mi miként dolgozunk. Másrészt ebben a kamerarendszernek is nagy szerepe van, hiszen ennek köszönhetően már ők is láthatják, hogy nem mindig úgy történnek a dolgok, ahogy azt a szórakozó közönség állítja. A túlkapásokról nyilván nem tudok objektívan nyilatkozni, hisz elfogult vagyok, és én egy kicsit mindig más szempontból látom a szituációt. Nyilvánvalóan van, hogy rosszul kezelünk le bizonyos helyzeteket és hibázunk. De azt is tegyük ehhez hozzá, hogy nálunk egyetlen hiba is nagyon sokba kerülhet! Szerencsére a feljelentések száma mára már teljesen elenyésző lett, remélem ez sokáig így is marad! Az éjszakában sok embert megismertem, hisz a 23 év hosszú idő. Sokat közülük a barátomnak tekinthetek, talán ennek is köszönhető, hogy engem elkerültek ezek az úgynevezett betalálások amire a kérdésedben céloztál. Az alvilág jelenléte talán csak a rendszerváltás idején volt jellemző, de arra én már nem is emlékszem...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!