Hírek

2016.12.16. 18:48

A béremelés is segíthet

Enyhítheti a turizmusban és a vendéglátásban tapasztalható munkaerőhiányt a jelentős béremelés is – fogalmazott Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár.

Péter B. Árpád

A politikus Papp Gábor polgármesterrel és Manninger Jenő országgyűlési képviselővel közösen részt vett a térség vállalkozóinak, oktatási szakembereinek rendezett, zártkörű fórumon. Az ezt követő sajtótájékoztatón kiemelte, a kormány által szorgalmazott béremelést a kabinet jelentős, hat év alatt akár 15,5 százalékos járulékcsökkentéssel ösztönzi, s a bérek emelkedése következtében csökkenhet a munkaerőhiány.

Cseresnyés Péter, Papp Gábor és Manninger Jenő a sajtótájékoztatón Fotó: Péter B. Árpád

Cseresnyés Péter szerint a helyzet kezeléséhez hangsúlyt kell fektetni a minőségi képzésre is, amelybe a vállalkozásoknak aktívan be kell kapcsolódniuk, továbbá szükség van a mobilitás ösztönzésére például munkásszállók építésével, lakhatási támogatással, illetve a munkába járás költségtérítésének növelésével.

Az eszmecsere a fórum után is folytatódott. Képünkön Karádi Szabolcs kávézó-tulajdonos, Cseresnyés Péter, Miklós Bearix étterem-tulajdonos, Papp Gábor, Manninger Jenő és Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója Fotó: Péter B. Árpád

Papp Gábor, Hévíz polgármestere szerint ez a fórum volt az első lépés; a konzultációt folytatják a szakmabeliekkel, amelynek eredményeként elkészülhet egy térségi javaslatcsomag a turisztikában jelentkező munkaerőhiány kezelésére. A Nyugat-Balatonon most elsősorban több pincérre, cukrászra és szakácsra lenne szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!