Hírek

2016.10.13. 08:32

A betörésből rablógyilkosság lett - Életfogytiglanra ítélték az idős nő gyilkosát (frissítve)

Zalaegerszeg - Életfogytig tart fegyházat kapott a 31 éves O. István, aki idős nőt ölt meg Nagykanizsán tavaly október 19-ére virradóan.

Arany Gábor

A Zalaegerszegi Törvényszéken dr. Gergye Tamás büntetőtanácsa a nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés, magánlaksértés, lopás miatt elítélt O. István társára, a 18 éves U. Vilmosra kifosztás, magánlaksértés miatt 4 év 6 hónap börtönt szabott ki, és meg kell fizetniük 7,6 millió forint bűnügyi költséget is. Az elrabolt értékeket átvevő szombathelyi zálogházi becsüst, O. Orsolyát a bűnpártolás vádja alól felmentette. O. István legkorábban 30 év múlva kerülhet feltételesen szabadlábra.

O. István idős, egyedül élő nőkhöz tört be, hogy értékeiket megszerezze. Azzal is megvádolták, hogy tavaly szeptember 28-án éjjel Nagykanizsán az Alkotmány utcában 90 éves asszony lakásba jutott be, megverte a nőt, majd amikor mozdulatlanná vált, a lakását átkutatta és tévét, kisgépeket vitt el. A férfi először beismerte, hogy járt a nőnél, lopni ment, de állította, nem bántalmazta, nem is találkozott vele. Később visszavonta vallomását, az időközben rablásnak minősített bűncselekmény elkövetését a bírósági eljárásban nem is sikerült rábizonyítani, ezért ez alól bizonyítottság hiányában a törvényszék csütörtökön felmentette. Pár napra rá, 2015. október 6-án reggel Bolyai utcai házba mászott be. Egymillió forint értékű arany ékszert, valamint pénzt, fényképezőgépet, parfümöt vitt el. A ház alsó szintjén tartózkodó 81 éves nő szerencsére ebből nem vett észre semmit.

O. István az ékszereket még aznap szombathelyi zálogházakban adta el 300 ezer forintért. Ezek után O. István 2015. október 19-én hajnali egy óra tájt hátizsákkal, két pár kesztyűvel felszerelkezve ismerőse, U. Vilmos társaságában indult el a korábban kifigyelt Sugár utcai házhoz. A lakásba a pincén át jutottak be, értékek után kutattak, pakoltak, de a zajra a lakásban élő 73 éves asszony felébredt. Ekkor U. Vilmos az előkerült arany ékszerekkel már megpakolt hátizsákot hátrahagyva kifutott a házból, ám O. István nem akarta veszni hagyni a zsákmányt. Az ágyában fekvő idős asszony vissza akarta tartani, belekapaszkodott a ruhájába, mire a férfi előbb ököllel, majd a betöréshez használt vasrúddal ütötte, végül a lepedővel együtt lerántotta az ágyáról az akkor már mozdulatlanná vált nőt. Folytatta a kutatást, ám az asszony magához tért, ekkor O. István párnát szorított az arcára és megfojtotta. Ez után kitépte a nő nyakából a láncát, visszahívta társát, azt mondta neki, elaludt az asszony.

Ez után összeszedték az értékeket, félmilliónál többet érő arany ékszert, pár százezer forintot, valamint tévét, és távoztak. Az ékszereket aznap délután szombathelyi zálogházban pénzre váltották. Az asszony holttestét másnap este találták meg hozzátartozói, a két férfit pedig október 21-én délelőtt fogták el a rendőrök A zálogházi dolgozó, a 35 éves O. Orsolya a másfél tucatnál több, köztük szakadt arany ékszerért dokumentálás nélkül 250 ezer forintot fizetett. Esetében felmentő ítélet született. Az indoklásban elhangzott, az ékszerek átvételekor nem volt olyan körülmény, ami alapján a becsüsnek tudnia kellett volna, hogy azok bűncselekményből származnak. Ezt támasztja alá, hogy módja lett volna rá, de mégsem küldte beolvasztásra az ékszereket, így foglalhatta le azokat hetekkel később a rendőrség, és csak a második vizsgálatukkor derült ki, hogy vér is volt az elszakadt nyakláncon.

A csütörtökön kihirdetett ítéletet az ügyész tudomásul vette, a két férfi enyhítésért fellebbezett, a becsüs pedig három nap gondolkodási időt tartott fenn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!