Hírek

2016.07.03. 15:09

A bivalyok értékesek - A rezervátum területén az ürgékre is lényeges szerep hárul

Zalakomár – Több állatot is láthattak a családok vasárnap a kápolnapusztai bivalyrezervátumban tartott fesztiválon.

Benedek Bálint

A hűvösebb nyári nap kedvezett a rendezvénynek, hisz' a környéken nyaralók szívesebben jöttek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park eseményére. Itt vendégeskedett többek között a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány is, ahol minden gyermek Bobyra, a fogságban nevelkedett kedves gyöngybagolyra figyelt.

– A madarunk két éves és épp' azért, mert emberek nevelték egészen jól bírja a gyűrődést – mondta Klein Ákos az alapítvány ügyvezetője. – A bagolynak szintén kedvez a mostani klíma, gyakran vendégeskedik iskolai tanórákon, így a simogatást se bánja.

Az állatsimogatónál is kisebb tömeg gyűlt össze, szamarakat és kecskéket lehetett cirógatni, ugyan a fiatalok fél szemmel a bivalyokra figyeltek. Itt találkoztunk Lacsicsné Kató Viktóriával és családjával, akik Szombathelyről érkeztek. Szerintük a környezet csodálatos, az állatok viselkedéséből jól látszik, hogy boldogok. Lányai, a 14 éves Fatér Viktória és ikertestvére, Jázmin rajonganak az állatokért, ám a bivalyokat inkább a tisztes távolból figyelték, ám a legelésző lovak talán jobban érdekelték őket.

A szervező, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága a fesztivállal szeretné tudatosítani a látogatókban: a bivaly elsősorban nem csak kiváló haszonállat, hanem érték is.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park osztályvezetője, dr. Kopek Annamária megnyitó beszédében kiemelte: a nagykanizsai állami gazdaság felszámolásával szinte a vágóhíd bejáratától mentették meg a bivalyállományt, melyet követően szinte azonnal elindult a tenyésztésük.

– Nem csak Kápolnapusztán találhatók bivalyok, hanem a Kis Balaton térségében – folytatta. – Számunkra lényeges az állatok génmegőrzése, sőt a területek kezeléséből kiveszik részüket, ám néhányukat levágjuk: a húsukból bivalyszalámit készítenek.

A szakember hozzáfűzte: a bivalyokat kezdetben meg lehetett simogatni, ám ahogy szaporodott az állomány védelmet alakítottak ki a látogatók és az állatok között.

– A bivalyok mellett egy telepítési program keretében néhány éve megjelentek az ürgék is - fogalmazott dr. Kopek Annamária. – A két állat remekül kiegészíti egymást, hiszen az ürge fellazítja a talajt és lelegeli a megmaradt rövid füveket.

Fejes Éva a nemzeti park turisztikai referense úgy érzi amellett, hogy ezzel a fesztivállal népszerűsítik a látogatóközpontot, a gyermekeknek szánt programokkal közelebb kerülhetnek a környezetvédelem üzenetéhez.

Ottjártunkkor a pécsi Lehőcz család a zalaszentgróti pihenéséket szakították meg azért, hogy megnézzék a bivalyokat. Nemes Szabolcs és felesége, Landi Viktória pedig a zalai Kustánszegről érkeztek két fiukkal, hogy testközelből láthassák az érdekes állatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!